2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyesülésbe kezd a két erdélyi magyar törpepárt

2019. október 18. 10:37, utolsó frissítés: 10:44

A Magyar Polgári Párt (MPP) Transindexhez eljuttatott sajtóközleményében közölte, hogy a párt választmánya csütörtökön, Gyergyószentmiklóson tartott ülésén egységesen a „két erdélyi magyar jobboldali párt fúziója” mellett foglalt állást.

A testület az országos elnökséget bízta meg azzal, hogy az egyesülés megvalósíthatóságának részleteiről lefolytassa a tárgyalásokat az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP).A párt sajtóközleménye szerint „az erdélyi magyarság számára a két jobboldali párt egyesülése eredményezheti a választás valódi szabadságát, és hogy az összefogás reményt nyújthat azoknak a politikából kiábrándult magyar szavazóknak is, akik rég távol maradnak az urnáktól, az egységes nemzeti érdekképviselet hiányában” .

A közlemény továbbá arról is tájékoztat, hogy az MPP döntéshozó fóruma szavazott Biró Zsolt pártból való kizárásáról is. A titkos szavazáson pedig a jelenlévők egyhangúlag egyetértettek a legszigorúbb fegyelmi szankció alkalmazásával.

Az ülésen Pethő István választmányi elnöki tisztségéből való visszahívásával is egyöntetűen egyetértett a választmány, és új elnök személyéről is döntöttek a tagok. Ennek értelmében Helmeczi Tibor, a Bihar megyei szervezet elnöke látja el a továbbiakban a választmányi elnöki teendőket.
Helmeczi Tibor választmányi elnök és Mezei János, az MPP elnöke. Helmeczi Tibor választmányi elnök és Mezei János, az MPP elnöke.


A választmányi ülést megelőzően, szintén Gyergyószentmiklóson tartották az MPP Hargita megyei szervezetének küldöttgyűlését is, amelynek fő napirendi pontja az elnökválasztás volt. A korábban megüresedett megyei elnöki tisztség betöltésére – egyedüli jelöltként – a gyergyószentmiklósi Czink Attila kapott megbízást.


Az ülésen az öttagú elnökség összetételéről is döntöttek. Alelnöknek Farkas Csabát választották, az elnökség tagjai pedig Hadnagy Zoltán, Szakál Csaba és Kémenes László lettek.

A megyei szervezet etikai bizottsága élére is új elnököt választottak a küldöttek Sorbán Attila személyében.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmánya október 11-én ülésezett Torockón. A ülésen a választmányi testület is prioritásként határozta meg a Magyar Polgári Párttal megkötendő országos koalíciós megállapodás megvalósítását. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS