2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kedves kis nyilatkozatokkal illette egymást Orban és Dan Barna

2019. október 18. 18:35, utolsó frissítés: 18:39

Orban az USR-vel való tárgyalást követően: az én nézőpontomból úgy tűnik, hogy megegyeztünk

A kormányalakításra felkért Ludovic Orban úgy nyilatkozott, hogy több kérdésben is sikerült közös nevezőre jutnia a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőivel pénteki tárgyalásuk alkalmával.

Orban kijelentette, támogatja az USR-nek azt a célkitűzését, hogy a Büntetőügyesek nélküli közéletet című kezdeményezés törvényjavaslatként kerüljön fel a parlament napirendjére, valamint azt is, hogy nyújtsanak be indítványt a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének eltörlésére.

Ugyanakkor környezetvédelmi és igazságszolgáltatással kapcsolatos kérdéseket is megvitattak, tette hozzá a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

„Általánosságban az én nézőpontomból úgy tűnik, hogy megegyeztünk" – mondta Ludovic Orban az USR küldöttségével folytatott megbeszéléseket követően.


Barna az Orbannal való tárgyalásokról: a kijelölt miniszterelnök "kifejezett nyitottságot" tanúsított

„Kifejezett nyitottságot" mutatott Ludovic Orban a pénteki tárgyalásuk során - jelentette ki a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna a megbeszélést követően.

Barna elmondta, pénteki tárgyalásuk során felvázolta a kormányalakításra felkért Orbannak az USR prioritásait, éspedig a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezés törvénybe iktatását, a kétfordulós polgármester-választást és a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének eltörlését, és Orban kifejezetten nyitottan viszonyult ezekhez a kérdésekhez. Jövő hét elején ismét megbeszélésre ülnek össze – tette hozzá Barna.

Az USR vezetője azt is elmondta, pártjának az az érdeke, hogy az említett célkitűzések mielőbb a parlament elé kerüljenek.

„Kifejezetten kíváncsiak vagyunk, melyik politikai párt tudna jelenleg a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezés ellen szavazni" – jegyezte meg Barna.

Arról is beszámolt, hogy a Ludovic Orbannal folytatott tárgyalás során felmerült az uniós biztosjelölt kérdése, és a kijelölt miniszterelnök megerősítette, hogy parlamenti vitát szeretne erről az ügyről, mert fontosnak találja egyrészt a nevesített személy feddhetetlenségét, másrészt széles körű támogatottságát.
(agerpres)
Nyitókép: newsmaker.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS