2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsváron csak néhány embert mozgatott meg a nők elleni erőszak visszaszorításáért tervezett felvonulás

2019. október 19. 16:38, utolsó frissítés: 17:24

Szombaton Kolozsváron és Bukarestben is felvonulást szerveztek a nők elleni erőszak visszaszorítása és megelőzése érdekében, „Együtt a nők biztonságáért!” mottóval.

Kolozsváron végül elmaradt a felvonulás, mert a helyszínen 100-150 ember jelent meg, akik csendesen beszélgettek a találkozás ideje alatt.

Így végül a helyszínen szólaltak fel a szervező egyesületek, alapítványok képviselői, de a részvevők közül is többen mikrofont ragadtak.

Az eseményt több szervezet kezdeményezte, köztük a Hálózat a nők elleni erőszak visszaszorításáért és megelőzéséért (VIF) szervezet a Filia Központtal.Az esemény Facebook leírásában elítélik azon férfiak viselkedését, akik megalázzák, zaklatják, sértegetik, fizikailag bántalmazzák a nőket, nem is beszélve a nemi erőszak elkövetőiről. Ugyanakkor elítélik azt a mentalitást is, ami kétségbe vonja a női áldozatok erőszakról szóló beszámolóinak a hitelességét, és áldozathibáztató retorikák alkalmaznak. Az ilyen emberek számára azt üzenik, hogy elfogadhatatlan, hogy relativizálják, csökkentsék a szenvedések és durva válságok súlyát, amelyet több ezer áldozatnak el kell viselnie. Nincs olyan, hogy a nők „kiprovokálták” az erőszakot, ugyanis nincs olyan kontextus, helyzet – csak az önvédelem – amely az erőszak alkalmazását legitimálná – írják a felvonulás szervezői, kihangsúlyozva, hogy egyetlen nő sem „érdemelte meg”, hogy megverjék, megerőszakolják, zaklassák, vagy sértegessék.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy bizonyos csoportokhoz tartozó nők sokkal kiszolgáltatottabbak az erőszaknak és az abúzusoknak, ilyenek a roma nők, a szegények, az LBTQ+ közösséghez tartozóak, azok a nők akik szexuális kereskedelembe vannak kényszerítve, a szellemi- vagy fizikai fogyatékossággal rendelkezőek, a bevándorlók és menekült nők.

Arra a társadalmi nyomásra is felhívják a figyelmet, amely miatt a nőknek el kell rejteniük a rajtuk elkövetett agressziót, mint ahogyan azokat is elítéli a társadalom, akik a csendbe és a hallgatásba menekülnek – s nem tesznek rendőrségi feljelentést. Ilyen helyzetekben bizalomra lenne szükség, amely a nemi erőszak, a szexuális zaklatás, a bántalmazó kapcsolatok esetében még erőteljesebb igény kellene legyen.A férfiakat és a fiúkat is meghívták a felvonulásra, hogy ők is vegyék ki aktív részüket a nők elleni erőszak küzdelmében, legyen annak a helyszíne oktatási intézményekben, az egészségügyben, az igazságszolgáltatásban, a médiában, a sport, az üzlet, stb. területein.

"Mindannyiunk felelőssége - nem csak a nőké - hogy tegyünk az erőszak bármilyen formája ellen" – áll az eseményt leíró szövegben.

Továbbá felhívják a figyelmet rendőrség nem megfelelő felkészültségére, hibásan berögződött kezelési módjaira is, valamint a szociális intézmények hiányára, és a segítő-, szolgáltató civil szervezetek fontosságára.

A felvonulás szervezői arra kérik a hatóságokat, hogy:
- az államkasszából rendeljenek ki költségvetést a tudatosítási, megelőzési és nevelési kampányokra, amelyek egyformán érintenék a gyerekeket, fiatalokat és felnőtteket
- biztosítsanak költségvetéseket nyilvános civil szociális szolgáltatások létesítésére, amelyek az erőszakot túlélőket támogathatná, illetve létesítsenek menedékházakat, sürgősségi központokat.
- teremtsenek törvényi keretet arra vonatkozóan, hogy az agresszorokat további megfigyelés, felügyelet alatt tarthassák, és módosítsák a Büntetőtörvénykönyvet arra vonatkozóan, hogy akkor is kivizsgálják az erőszakos eseteket, ha a panaszt benyújtó nő visszalép a feljelentéstől.
- prioritásként azonosítsák be és kezeljék a kiskorúakkal szemben létesített szexuális aktusokat.
- biztosítsanak folyamatos továbbképzést olyan hivatások esetében, akik női áldozatokkal dolgoznak.
- vessenek be férfi-nő vegyes csapatokat a rendőrség kötelékében, amikor nemi erőszak vagy családon belüli erőszakos esetről van szó.
- hozzanak létre specializált központok a nemi erőszak áldozatai számára, ahol szakképzett személyzet képviselhetné az áldozatok érdekeit, pszichológiai és jogi tanácsadással egybekötve
- minden megyében hozzanak létre oktatási, tanácsadási és terápiás programokat az agresszorok számára.

Végül a gyerekek is szót kértek. Fotó: Bíró NoémiVégül a gyerekek is szót kértek. Fotó: Bíró Noémi

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS