2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A csalással gyanúsított cégek kizárásával indítsák újra a napelemprogramot - kérik az energiatermelők

2019. október 20. 12:42, utolsó frissítés: 13:09

Gyorsítsa fel a Környezetvédelmi Alap (AFM) a napelemprogram újraindításához szükséges lépéseket - szólította fel a minisztériumi illetékeseket a Romániai Megújuló Energiát Termelők Tulajdonosi Szervezete (Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România - PATRES).

A szervezet 109 olyan céget tömörít, amelyek együttesen 1800 MW megújuló energiát termelnek, és mintegy 2,7 milliárd eurós befektetést eszközöltek Romániában az energiaszektorban.

A napelemprogram hozzájárul az elektromos energia termeléséhez, nemcsak a fogyasztási szükségletet fedezi a sikeresen pályázó ingatlantulajdonosok számára, de az energiafölösleg bekerül az országos hálózatba, ezért ezek a magánszemélyek már nem "fogyasztók" ("consumator"), hanem termelők (“prosumator”) - hívják fel a figyelmet.

A szervezet rámutat, az utóbbi hónapban, a napelemprogram szeptember 10-i leállítását követően sok potenciális pályázónak - akik leadták a szükséges dokumentumokat az erre akkreditált szerelőcégeknél, de még nem került föl a pályázatuk az online platformra - lejártak a dokumentumai.

"A polgárok érthető módon össze vannak zavarva, és az AFM nem szolgál konkrét információkkal számukra. Megvan a kockázata annak, hogy az emberek, miután számtalan halasztást szenvedtek el, és sokat jártak a dokumentumok beszerzéséért, úgy döntenek, hogy feladják a projektet" - nyilatkozta a Green Report szerint Viorel Lefter, a PATRES elnöke. A jelentkezési dossziékban ugyanis több olyan dokumentum - pl. adóigazolás, telekkönyvi kivonat - is kötelezően be kell kerüljön, amelyek érvényességi ideje csupán 30 nap.A PATRES átláthatóságot és kommunikációt kér a Környezetvédelmi Alaptól a napelemprogram kapcsán. Követelik, hogy az AFM hozza nyilvánosságra azonnali hatállyal a napelemprogram leállítása után indított vizsgálat eredményeit (mint ismeretes, gyanú merült föl, hogy legálisan zajlik-e a regisztrálás az online nyilvántartó rendszerben). Követelik azt is, hogy az alap közölje a dátumot, mikor indítják újra a programot; hozzák továbbá nyilvánosságra azon cégek névsorát is, amelyek sikeresen pályáztak a program lebonyolítására, valamint a hozzájuk feliratkozott kliensek számát.

Az erre hivatott intézmények elemzésével/nyomozásával párhuzamosan mihamarabb újra kell indítani a napelemprogramot azon cégek kizárásával, amelyek esetében csalás gyanúja merült fel - javasolják.

Mint a PATRES közleményében írja, sokáig küzdöttek azért, hogy a bürokratikus akadályok elháruljanak a megújuló energiát termelő fogyasztók elől, hogy a plusz, számukra fölösleges energiát a nagy országos rendszerbe engedhessék. Ezen felül is nagyon fontosnak tartják a megújuló energiát termelő kis fogyasztók támogatását, hogy az egyszerű emberek is részesülhessenek a tiszta energiából. Az új európai irányelvek a Clean Energy Package (Tiszta Energiacsomag) keretében a tagállamokat arra kötelezik, hogy biztosítsák az állampolgárok jogát arra, hogy saját használatra tiszta energiát termeljenek, tároljanak vagy az el nem használt energiát értékesíthessék - hívják föl a figyelmet.

A "prosumator"-oknak, azaz a termelő fogyasztóknak fő szerepük van az elektromos energia termelésének decentralizálásában, valamint az ország által célul kitűzött 2020-as, illetve 2030-as, kötelező megújuluóenergia-kvóta elérésében, ezért is szükséges ezt a szektort támogatni - érvel a PATRES.

Nemcsak a PATRES bírálja a Környezetvédelmi Alapot a napelemprogram leállítása körüli problémák miatt. A Greenpeace is közleményben jelezte, problémásnak tartják, hogy 33 ezer potenciális energiatermelő elindulását blokkolja az AFM. A magánszemélyek számára indított finanszírozási program szeptember 10-én, alig néhány órával elindítása után leállt, és az AFM indoklása elég gyenge volt, arra hivatkoztak, hogy "a program működési módjának kielemzése" érdekében van szükség a felfüggesztésre - mutatnak rá.A program leállításának döntése hatalmas elégedetlenséget váltott ki mind a jelentkezők, mind az akkreditált cégek soraiban, ráadásul egy hónappal ezt követően az AFM még mindig hallgat, ami gyanúra és vádaskodásra ad okot - véli a Greenpeace. A környezetvédelmi szervezet is kéri a napelemprogram minél hamarabbi újraindítását. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS