2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dan Barna szerint a parlamentben egyelőre nincs működőképes többség

2019. október 21. 20:07, utolsó frissítés: 20:07

A parlamentben egyelőre nem létezik egy működőképes többség, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 'nem sikerült egy olyan többséget létrehoznia, amely támogatná a reformokat', hiszen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által kezdeményezett, Büntetőügyesek nélküli közéletet törvénytervezetet és a kétfordulós polgármesterválasztás projektjét még a napirendre sem sikerült feltenni a képviselőház hétfői ülésén, jelentette ki Dan Barna USR-elnök hétfő délután Ploieştien.

'A parlamentből jövök, ahol reggel bebizonyosodott, sajnos nincs működőképes többségünk, legalábbis jelenleg. Az USR jogszabályjavaslatai, amelyeket a kijelölt kormányfő, Orban úr a velünk való tárgyaláskor támogatott, nem is kerültek ma (hétfő - szerk. megj.) napirendre. A frakcióvezetők megbeszéléséről az RMDSZ képviselője hiányzott, a PSD-s frakcióvezető ellene szavazott, a Pro Románia képviselője tartózkodott' - fejtette ki Dan Barna.

Az USR vezetője kifejtette, kedden találkozik Ludovic Orban kijelölt kormányfővel és a PNL-küldöttséggel, hogy a következő lépéseket megvitassák. Rámutatott, egy kisebbségi kormány 'a PSD, Victor Ponta, Tăriceanu kényének-kedvének lesz kitéve', és valószínűleg majdnem semmit sem fog tudni megvalósítani a reformokból, amelyekre pedig Romániának oly nagy szüksége van. Hozzátette, fel fogja szólítani Orbant, hogy olyan megoldásokkal álljon elő, amelyek működnek is.

'A dolgok jelenlegi állása szerint, egyelőre ez ugyanaz a parlament, amely nemrég még Liviu Dragneát támogatta, amely a PSD-kormányt támogatta' - fűzte hozzá Barna.

Leszögezte, az USR nem kért tisztségeket az állami struktúrákban, hanem csak azt kérte, hogy a két jogszabálytervezetét - a büntetőügyesek nélküli közéletre és a kétfordulós polgármesterválasztásra vonatkozót - szavazzák meg.

A frakcióvezetők tanácsa hétfőn elutasította, hogy a képviselőház plénumának napirendjére tűzzék a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tervezeteit, köztük a Büntetőügyesek nélküli közéletet projektet.

Stelian Ion, az USR frakcióvezetője szerint a javaslatokat azért utasították el, mert a Pro Románia képviselője tartózkodott, az RMDSZ frakcióvezetője pedig nem volt jelen.

Hozzátette: ez azt mutatja, hogy a leendő kormánynak nagyon gyenge támogatottsága lesz a parlamentben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS