2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ludovic Orban: kénytelenek leszünk sürgősségi rendeleteket kiadni

2019. október 22. 10:00, utolsó frissítés: 10:00

A megalakuló kormány „kénytelen lesz” sürgősségi kormányrendeleteket kiadni, mert rendezni kell az alárendelt intézmények működését - jelentette ki hétfő este Ludovic Orban kormányalakítással megbízott miniszterelnök a társdalmi partnerekkel folytatott tárgyalásokat követően.

Orban szerint a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 'van megfelelő számú szakembere', így semmi szükség arra, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) embereit, akár államtitkár szinten is, megtartsák.

A kijelölt miniszterelnök szerint bármely határozat vagy jogszabály elfogadása előtt konzultálni kell a civil társadalommal.

Amikor azt kérdezték, hogy megfontolja-e, hogy az RMDSZ kérésének megfelelően a költségvetésben a hazai nemzeti össztermék (GDP) 6%-át különítsék el az oktatásra, azt válaszolta, hogy az oktatásra szánt összegek 'minden bizonnyal növekedni fognak', de hangsúlyozta, hogy "egyik napról a másikra" nem tudnak ennyit növelni.

Orban 'viccesnek' találta, hogy Viorica Dăncilă, a PSD elnöke a Japánba látogató államfő felfüggesztéséről beszél, amikor Klaus Johannis most is annak a bakinak a helyrehozásán dolgozik, amit a PSD követett el a tavaly, amikor a Bukarestbe látogató japán miniszterelnököt senki nem fogadta a kormánynál.

Orban szerint Dăncilă álhíreket terjeszt, amikor a PNL-n kéri számon, hogy miért nem lobbizott, hogy a Volkswagen ne Bulgáriába, hanem Romániába telepítse üzemét, mert ez 'nem politikai kérdés, hanem a német vállalat döntése'. (agerpres)

Nyitókép:expresspress.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS