2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden végzős orvostanhallgató számára helyet biztosítana a rezidensképzésben az RMDSZ tervezete

2019. október 23. 09:24, utolsó frissítés: 09:32

A rezidens orvosképzés ügyére jelentene megoldást egy szerdán elfogadott RMDSZ-es törvénytervezet: a javaslat, amelyről kedvezően döntött a szenátus plénuma, elegendő helyet biztosít minden végzős orvostanhallgató számára a rezidensképzésben.

Mint ismeretes, oktatásügyi miniszter hiányában, gondok merültek fel az idei rezidensképzés kapcsán. „Gondok elé nézett idén a rezidensképzés, hiszen az oktatásügyi miniszter aláírására is szükség van, a törvény előírása szerint, ahhoz, hogy elinduljon a képzés folyamata” – mondta el László Attila RMDSZ-es szenátor. A felsőház egészségügyi bizottságának elnöke hozzátette: a ma elfogadott tervezet értelmében 2019-ben - kivételesen -, az egészségügyi szaktárca vezetőjének jóváhagyása is elegendő lesz a képzés elindításához.

Az erre vonatkozó módosítási javaslatot egyöntetűen fogadta el a szakbizottság. „Orvoshiány van Romániában, nem engedhetjük meg, hogy a kormányválság az orvosképzést veszélyeztesse” – hangsúlyozta László Attila.

Az RMDSZ által kezdeményezett tervezet minden végzős orvostanhallgató számára helyet biztosít a rezidensképzésben, a jelenleg meghirdetett helyek száma ugyanis jóval kisebb volt, mint a potenciális jelentkezőké. Az ezzel kapcsolatos többletköltségről a szaktárca kell gondoskodjon, a javaslat értelmében – részletezte az egészségügyi szakpolitikus.

A tervezet továbbá kimondja: a városi kórházakban, de a családorvosi, szakorvosi rendelőkben is bojtárkodhat rezidens orvos. „Betegek és orvosok szamara egyaránt kedvező a rendelkezés, hiszen megoldást nyújthat az orvoshiányra, és az orvosok kitelepedésére is”.

A tervezet a képviselőházi szavazást és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe. (rmdsz.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS