2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rövidtávú célkitűzésekben bővelkedik leginkább az Orban-kabinet programja

2019. október 24. 16:29, utolsó frissítés: 16:29

Az Orban-kabinet programja egy sor olyan rövidtávú célkitűzést tartalmaz, mint a 2020-as választások megfelelő megszervezése, az igazságügyi törvényekről szóló közvita újbóli megnyitása az európai ajánlásoknak megfelelő javításuk érdekében, valamint a kormány átstrukturálása.

A kormányprogram leszögezi, Románia jelenlegi válságos politikai helyzete megköveteli, hogy rövidtávú célkitűzéseket fogalmazzanak meg, amelyek előkészítik az ország európai szellemben történő megreformálását. Ezek között szerepel a 2020-as választások megfelelő megszervezése, az igazságügyi törvényekről szóló közvita újbóli megnyitása az európai ajánlásoknak megfelelő javításuk érdekében, a kormány átstrukturálása, a közigazgatás hatékonnyá tétele, az állampolgárok közintézményekbe vetett bizalmának visszanyerése; a jelenlegi, fogyasztásnövelésre alapuló gazdasági modell behelyettesítése egy befektetés-, termelőképesség- és kompetivitásnövelésre alapuló gazdasággal.

A dokumentum értelmében a Nemzeti Liberális Párt a következő időszakban azért fog dolgozni, hogy kiigazítsa a Szociáldemokrata Párt vezette kormány okozta „elcsúszásokat”, és hogy a közpolitikákat egy, a fenntarthatóság szempontját figyelembe vevő gazdasági fejlődés felé irányítsa, amely jólétet eredményez majd.

Rövidtávú intézkedéseket igényel ugyanakkor számos megoldatlan kérdés az infrastruktúra, oktatás, egészségügy, mezőgazdaság, környezetvédelem terén, amelyekkel kapcsolatban sürgető a lakossági elvárás. A Brexit, a migráció kérdése és a klímaváltozás szintén felelősségteljes viszonyulásra készteti a döntéshozókat, áll még a dokumentumban.

Az alakulóban levő kormány programja felsorolja azokat a halaszthatatlan intézkedéseket, amelyek meghozatalára készül: ilyen a kormány átstrukturálására vonatkozó sürgősségi rendelet; a november 10-ei és 24-ei államelnök-választások zavartalan lebonyolítását lehetővé tevő körülmények biztosítása; javaslat megfogalmazása a Romániát képviselő európai uniós biztos személyét illetően; a 2019-es állami költségvetés és társadalombiztosítási költségvetés törvényének módosítása; a 2020-as állami költségvetés és társadalombiztosítási költségvetés törvénytervezetének kidolgozása; a frissen diplomát szerzett orvosok rezidensvizsgájának megszervezése; az energetikai és szállításügyi szektor felkészülése a télre.

A dokumentum szerint késedelem nélkül tervezi a leendő kormány a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének eltörlését, a feltételesen szabadlábra helyezett elítéltek pártfogó felügyeletének megszilárdítását, az ügyészségek vezetőinek mielőbbi kinevezését célzó eljárások beindítását, a 2018. augusztus 10-ei tüntetésre vonatkozó belügyminisztériumi iratcsomók titkosításának feloldását, és azon ügyek megoldását is, amelyek miatt kötelességszegési eljárást indíthatnak be a román állammal szemben.(agerpres)

Nyitókép: specialarad.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS