2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A parlament elé terjesztették az Orban-kabinet névsorát és a javasolt kormányprogramot

2019. október 24. 17:43, utolsó frissítés: 18:37

A kormányalakításra felkért Ludovic Orban csütörtökön a parlament elé terjesztette a kabinet javasolt névsorát és a kormányprogramot.

Orban a miniszterjelöltek kíséretében érkezett a parlamentbe a dokumentumokkal, és miután azokat benyújtotta a két ház elé, úgy nyilatkozott: Romániának legitim kormányra van szüksége, amely teljes mértékben képes ellátni a rá bízott feladatokat. 'Nagyon súlyos helyzetben vagyunk. Háromévi fogalmuksincs-kormányzás után, amely lenullázta azokat az előnyöket, amelyekre szert tehettünk volna a pozitív irányba alakuló gazdaság révén, egy olyan kormányzás után, amely porrá zúzta a romániai közintézményeket, és tönkretette a befektetők kormányba és Romániába vetett hitét, most olyan kormányra van szükségünk, amely Romániát visszatereli a helyes útra' - mondta a kijelölt miniszterelnök, aki szerint hatékony és 'karcsú' kormányra van szüksége az országnak.

Azt is kifejtette, hogy indokoltnak tart egy azonnali költségvetés-kiigazítást.

A szabályzat értelmében a képviselőház és a szenátus házbizottsága szabja meg a két ház együttes ülésének időpontját, amely nem lehet később a kabinet névsorát és a kormányprogramot tartalmazó dokumentumok átvételétől számított 15. napnál. A miniszterjelölteket meghallgatják a két ház összevont állandó bizottságaiban, majd a testületek megfogalmazzák konzultatív véleményezésüket.

A kormányprogramot és a miniszterjelöltek névsorát a képviselőház és a szenátus együttes plénuma vitatja meg, majd titkos, golyós szavazással dönt a beiktatásáról.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS