2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A bákói prefektus megtámadta a bíróságon a dormánfalvi tanács törvénytelen határozatait

2019. október 26. 10:44, utolsó frissítés: 10:58

Előrelépés történt az úzvölgyi temető körül kialakult vitában, a Bákó megyei prefektus, Valentin Ivancea két keresetet indított a Közigazgatási Bíróságon. Ezekben megtámadta a dormánfalvi tanács által kibocsátott 69/2019-es építkezési engedélyt, illetve a 29/2019-es és a 48/2019-es tanácshatározatot - tájékoztat Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

Utóbbiakkal a város magánvagyonából annak közvagyonába helyezte át a temetőt annak ellenére, hogy az korábban sem képezhette a város közvagyonát, lévén – rendeltetéséből fakadóan – közterület. A város tulajdonjogszerzése – a temető leltárba vétele – már alapjaiban törvénytelen volt, így a közvagyonba való áthelyezéssel ugyancsak illegálisan, mindenféle jogcím nélkül szerzett látszólagos tulajdonjogot.

Ha a közigazgatási bíróság megállapítja, hogy a szóban forgó határozatok nem törvényesek, semmisnek nyilvánítja azokat, és minden olyan lépés, ami az illető akták alapján történt, semmissé válik. A végleges döntés után a jogaiban sértett fél – ebben az esetben Csíkszentmárton – kérheti a temető eredeti állapotának visszaállítását, azaz a törvénytelen építkezések lebontását, valamint a temető telekkönyvezésére vonatkozó bejegyzés törlését a kataszteri hivatalnál.

„Fontos lépésnek tekinthető a bákói prefektus által benyújtott két kereset, hiszen olyan pozitív hozzáállásról árulkodik, ami nem volt jellemző jogelődjére, Maricica Luminița Coșa prefektusra, annak ellenére, hogy Csíkszentmárton és Hargita Megye Tanácsa több beadványban is kérte a közbelépést. Mi továbbra is azt mondjuk, amit eddig: be kell tartani a törvényeket, amelyek egyértelműen kimondják, hogy Úzvölgye Csíkszentmártonhoz tartozik, a dormánfalvi határozatok törvénytelenek, ennélfogva az úzvölgyi temetőben történt építkezés is illegális. Bízunk a bíróság döntésében, amely végre rendezheti ezt a helyzetet” – mondta az eset kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A bákói prefektus keresetének indoklásai ki fognak egészülni a csíkszentmártoniak keresetébe foglalt érvekkel. Csíkszentmárton ugyanakkor kérni fogja a hasonló tárgyú jogviták összekapcsolását annak érdekében, hogy ezeket egyben tárgyalják, és elkerüljék két ellentmondásos döntés lehetőségét.

Mint ismert, Csíkszentmárton keresetet nyújtott be a Bákó Megyei Törvényszéken a dormánfalvi tanács által elfogadott építkezési engedély ellen (1631/110/2019-es számú dosszié), illetve a tanácshatározataik semmisségére vonatkozóan is (1553/110/2019-es számú dosszié). Hargita Megye Tanácsa szeptember 11-én ismételten kérte a Bákó megyei kormányhivataltól, ezúttal a frissen kinevezett bákói prefektustól, a dormánfalvi határozatok megtámadását. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS