2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak egy PNL-s miniszterjelöltet utasítottak el eddig a szakbizottságok

2019. október 29. 19:12, utolsó frissítés: 19:34

A képviselőház és a szenátus szakbizottságai kedden tartották azoknak a miniszterjelölteknek a meghallgatását a parlamentben, akiket a Nemzeti Liberális Párt (PNL) javasolt, a majdan Ludovic Orban vezette kormány tárcáinak élére, ha a parlament bizalmat szavaz annak. A keddi nap folyamán csupán hat miniszterjelölt meghallgatására került sor, amely közül ötnek sikerül kellő támogatottságok szerezni a szakbizottságában, míg egy jelöltet elutasítottak. A többi jelölt meghallgatása szerdán lesz.

A Orban-kabinet miniszter-jelöltjei. Fotó: Nemzeti Liberális Párt (PNL) Facebook-oldalaA Orban-kabinet miniszter-jelöltjei. Fotó: Nemzeti Liberális Párt (PNL) Facebook-oldala


Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az egészségügyi tárca élére javasolt Victor Costache jelölését a keddi nap folyamán pozitívan értékelték, és elfogadták a szakbizottságban. A törvényhozók közül 13-an támogatták a jelöltet szavazatukkal, egyikük ellene szavazott, négyen tartózkodtak.

Ugyancsak kedvezően véleményezték Bogdan Gheorghiu jelölését is a kulturális miniszteri tisztségre. A törvényhozók közül 14-en támogatták Gheorghiut a szavazatukkal, öten ellene szavaztak, hatan pedig tartózkodtak.

A kulturális tárca élére javasolt politikus keddi parlamenti meghallgatásán elmondta: célkitűzései rövid és közepes távra szólnak, tekintve, hogy a PNL-kormány átmeneti kormány lesz.

„Az a tény, hogy az elmúlt öt évben már az ötödik javasolt miniszter vagyok a kulturális minisztérium élére, azt mutatja, hogy a tárca vezetése igen nehéz feladat” - fejtette ki Gheorghiu a szakbizottsági meghallgatáson.

Nem járt ekkora szerencsével Florin Cîţu, akit a pénzügyi tárca vezetésére szántak volna a liberálisok. Cîţu jelölését a törvényhozók közül 19-en támogatták a szavazatukkal, míg 19-en ellene szavaztak, és senki nem tartózkodott.

Marcel Vela liberális szenátor jelölését a belügyi tárca élére 17/10 arányban, tartózkodás nélkül ítélte meg kedvezően a bizottság. A szenátor keddi parlamenti meghallgatáson kijelentette, hogy reformra van szükség a tárca struktúrájába tartozó intézmények közszolgálatiságának visszaállítására, azaz politikai befolyás alól való mentesítésére, és a szakmai minőség javítására.

Ami a sürgősségi helyzetek kezelését illeti, Vela szerint nagyon fontos az alkalmazottak továbbképzése, felkészítése a természeti és más jellegű katasztrófákra, illetve az egységek megfelelő felszereléssel való ellátása. Vela meglátásában ugyanolyan fontos azonban a lakosság felkészítése a természeti katasztrófákra, például árvízre, földrengésre.

Ugyancsak kedvezően véleményezték Nicolae Ciucă tartalékos tábornok jelölését a védelmi miniszteri tisztségre. A tábornok korábban a hadsereg vezérkari főnöki tisztségét töltötte be, hétfőn pedig az államfő aláírta a tábornok tartalékállományba helyezésére vonatkozó elnöki rendeletet. A törvényhozók közül 18-an támogatták a jelöltet szavazatukkal, 6-an ellene szavaztak, egy bizottsági tag pedig tartózkodott.

Meghallgatásán Ciucă kijelentette, hogy azzal a feltétellel fogadta el a védelmi miniszteri jelölést, hogy egyetlen pártnak sem kíván a tagja lenni.

„Nem politikai ajánlat volt, hanem egy javaslat, amelyet azzal a feltétellel fogadtam el, hogy egyetlen pártnak se legyek tagja. Azért fogadtam el, mert megértettem, hogy szakmai szempontból folyamatosságra van szükség a tárca élén” - nyilatkozta Ciucă, aki cáfolta, hogy Klaus Johannis államfő kérte volna, hogy vállalja el a jelölést.

A kijelölt védelmi miniszter véleménye szerint, 2020-ban a román hadsereg legnagyobb kihívása az lesz, hogy képes legyen folytatni az összes megkezdett programot.

Ciucă beszélt az elakadt beszerzésekről is. Elmondta, hogy az összkerékmeghajtású páncélozott csapatszállítók beszerzési folyamata több mint nyolc hónapos késésben van a gyártó - a General Dynamics - miatt, és létezik egy mesterterv, amely biztosítja, hogy legkésőbb jövő év februárjáig le kell szállítani az első egységeket. Ami a korvetteket illeti, Ciucă kifejtette, hogy a versengő vállalatok közötti jogi vita lezárultát követően a beszerzési eljárást lefolytatják.

A környezetvédelmi, erdő- és vízügyi miniszternek javasolt Costel Alexe keddi parlamenti meghallgatásán arról beszélt, hogy ellenezni fog bizonyos tevékenységeket a természetvédelmi területeken, például a Duna-deltában és az erdőkben.

Elmondása szerint, a környezetvédelem, a víz és az erdő portfóliójának összevonásával korábbi hibát javítanak ki, és azt is ígérte, hogy alapos elemzést készít a helyzetről, amelyet majd közzé is tesz.

Minden lehetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy minél nagyobb erdőterület kerüljön be az érintetlen és kvázi-érintetlen erdők katalógusába, szögezte még le Costel Alexe. Alexa jelöltségét szintén elfogadták a szakbizottságban. (hírszerk./digi24.ro/Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS