2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerdán sem támogattak minden PNL-s miniszterjelöltet a szakbizottságok

2019. október 30. 15:39, utolsó frissítés: 18:41

A képviselőház és a szenátus szakbizottságai kedden és szerdán tartották azoknak a miniszterjelölteknek a meghallgatását a parlamentben, akiket a Nemzeti Liberális Párt (PNL) javasolt, a majdan Ludovic Orban vezette kormány tárcáinak élére, ha a parlament bizalmat szavaz annak.

A keddi nap folyamán csupán hat miniszterjelölt meghallgatására került sor, amely közül ötnek sikerült kellő támogatottságot szerezni a szakbizottságokban, míg egy jelöltet, a pénzügyi tárca vezetésére szánt Florin Cîţut elutasítottak. A további miniszterjelöltek meghallgatására szerdán került sor.

A Orban-kabinet miniszter-jelöltjei. Fotó: Nemzeti Liberális Párt (PNL) Facebook-oldalaA Orban-kabinet miniszter-jelöltjei. Fotó: Nemzeti Liberális Párt (PNL) Facebook-oldala


A szerdai napon kedvezően véleményezték a képviselőház és a szenátus szakbizottságai az ifjúsági és sportminisztérium élére javasolt Marian Ionuţ Stroe képviselő jelölését. A törvényhozók közül 18-an támogatták a jelöltet szavazatukkal, 5-en ellene szavaztak, 8-an pedig tartózkodtak. A meghallgatáson jelen volt Ludovic Orban kijelölt kormányfő és a miniszterelnök-helyettesi tisztségre jelölt Raluca Turcan is.

A oktatási miniszteri tisztségre javasolt Monica Anisie jelölését is kedvezően véleményezték a szerdai parlamenti meghallgatáson. A törvényhozók közül 17-en támogatták a jelöltet szavazatukkal, 4-en ellene szavaztak, 6-an pedig tartózkodtak.

A oktatási tárca élére javasolt jelölt kijelentette: mandátuma a stabilitás, átláthatóság és előreláthatóság jegyében zajlana. Kifejtette, az oktatási minisztériumnak a parlamenti szakbizottságokkal együtt kell döntéseket hoznia, hogy 'megtalálják a legjobb megoldásokat' a tanügyi rendszer érdekében. Leszögezte, különösen nagy figyelmet fog szentelni az iskolai szegregáció felszámolásának, és fel akarja számolni 'a plagizálás gyakorlatát' is. Monica Anisie mögött egyébként több mint 25 éves tanári karrier áll, és főtanfelügyelő-helyettes is volt a fővárosban, illetve államtitkár az oktatási minisztériumban és tanácsos az Államelnöki Hivatalban.

A közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős tárca élére javasolt Ion Ştefan jelölését azonban elutasították a szenátus és képviselőház szakbizottságai. A törvényhozók közül 17-en támogatták a jelöltet szavazatukkal, 19-en ellene szavaztak.

A jelölt egyébként azt tartotta volna a neki szánt tárca legfontosabb a feladatának, hogy kifizessenek minden elmaradt számlát a PNDL-programból. Állítása szerint prioritásai közé tartozott volna az országos gázhálózat kiterjesztése, a bukaresti stadionok modernizálásnak befejezése a közelegő Európa-bajnokságra való tekintettel, az állam tulajdonában lévő, ki nem használt ingatlanok átadása a helyi önkormányzatoknak, és a telekkönyvezési folyamat folytatása.

Ştefan elutasításában egyébként az is közrejátszhatott, hogy a focșani-i polgármester éppen a napokban hívta fel rá a figyelmet, hogy a képviselő elmulasztott a vagyonnyilatkozatában feltüntetni egy 910 négyzetméteres lakóingatlant, sőt, még csak az adót sem fizette ki erre. Ștefan elismerte a tévedését, és azzal védekezett, hogy ő fizette mindazokat a számlákat, amiket kiküldött a polgármesteri hivatal.

Virgil Popescu jelölését is kedvezően véleményezték, akit a gazdasági, energiaügyi, turisztikai és üzleti környezetért felelős tárca élére javasolt a PNL. A törvényhozók közül 31-en támogatták a jelöltet szavazatukkal, 7-en ellene szavaztak, 9-en tartózkodtak.

Meghallgatásán elmondta, hogy az új kormány nem törli el a vakációs jegyeket, mi több, ezt hozzáférhetőbbé teszi a magánszféra számára is.

Popescu elmondása szerint lehetővé teszik, hogy a magáncégek leírhassák nyereségadójukból a csekkek árát. Szerint fel kellene számolni a háztartási fogyasztók támogatását, energiár-támogatásra pedig csak a kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztók lesznek jogosultak.

Violeta Alexandru jelölését a munkaügyi és társadalomvédelmi tárca élére kedvezőtlenül véleményezték a szakbizottsági tagok. A törvényhozók közül 22-en támogatták a jelöltet szavazatukkal, 29-en ellene szavaztak, egy képviselő tartózkodott.

Viszont Bogdan Aurescu jelölését a külügyi tárca élére elfogadták a szenátus és képviselőház szakbizottságai. A PNL-s politikusra 31 támogató és 3 ellenszavazat érkezett, 2-en pedig tartózkodtak.

Szintén kedvezően véleményezték a képviselőház és szenátus szakbizottságai a szállításügyi, távközlési és infrastruktúráért felelős tárca élére javasolt Lucian Bode jelölését. A törvényhozók közül 31-en támogatták a jelöltet szavazatukkal, egy képviselő ellene szavazott, tízen tartózkodtak.

A kijelölt miniszter elmondta: Románia 20.730 km hosszúságú vasúti hálózatában 1.522 korlátozás van érvénybe, aminek kövtkeztében a személyvonatok átlagosan 44 km/óra, a tehervonatok pedig átlagosan 16,3 km/óra sebességgel közlekednek.

Kifejtette: felülvizsgálják a Tarom légitársaság összes szerződését és figyelmet fordítanak a hajózásra is, mert Románia nem tudja megfelelően kihasználni a Dunát, amely 1.074 kilométer hosszan folyik az országban.

A miniszterjelölt azt mondta: lehetővé teszik, hogy az állami szektor magánvállalatoknak szerződje ki az IT&C szolgáltatásokat.

Ugyancsak kedvezően véleményezték az igazságügyi tárca élére jelölt Cătălin Predoiu jelölését is, aki szerint az igazságügyben történő visszaéléseket vizsgáló különleges ügyosztályt nem szabad nyomásgyakorlásra használni, azonban nem lehet eltekinteni az igazságügyi rendszerben elkövetett hibáktól.

Predoiu azt is kiemelte, meglátása szerint az elmúlt tíz esztendőben "elkeseredett harc" folyt az igazságzolgáltatás körül, ami oda vezetett, hogy Románia lehet az egyedüli országa az Európai Uniónak, ahol érvényben marad az Európai Bizottság Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusa.

(hírszerk./Agerpres)

Cikkünket frissítjük!

Nyitókép: Nemzeti Liberális Párt (PNL) Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS