2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leváltották Makkai Gergelyt, Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármesterét

2019. október 31. 15:22, utolsó frissítés: 2019. november 01. 13:39

Leváltották Makkai Gergelyt, Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármesterét a csütörtöki tanácsi ülésen - értesült a Transindex több városi tanácsostól. A 22 fős testületben 20-an voltak jelen, és 17-en szavaztak az alpolgármester leváltása mellett, kétharmados többségre volt szükség, azaz 15 szavazatra.

Több mint egy hónapja döntötte el a Szabad Emberek Pártja (POL), hogy indítványt nyújt be a marosvásárhelyi képviselőtanácsban, hogy vonják meg a bizalmat Makkai Gergelytől, a város RMDSZ-es alpolgármesterétől, Makkai az elmúlt években több botrányba is belekeveredett, ebből a legszemléletesebb talán az, amikor a város közpénzén ment el olyan dél-koreai békekonferenciára, amelyet egy helyi, ám a világ számos pontján aktív vallási szekta szervezett.

Egy napra rá aztán az RMDSZ-frakció is meglépte ugyanezt, nem támogatták a POL-os indítványt, hanem sajátot nyújtottak be, mondván, egyrészt, hogy a POL-os nem volt jól megírva, másrészt, hogy amennyiben Makkait RMDSZ-es színekben választották meg, úgy ildomos, hogy a szövetség is hívja vissza.

A Transindex közvetlenül a frakcióból való kizárása után megkereste az akkor még hivatalban levő alpolgármestert. A kérdéseinkre akkor azt válaszolta, hogy nem tudja, amennyiben leváltják, marad-e még az RMDSZ-ben, és szerinte Kelemen Hunor szövetségi elnököt, aki előzőleg megvonta tőle a támogatást, félrevezeti az RMDSZ megyei szervezete vele kapcsolatban. A tegnapi leváltása után is is próbáltuk elérni, de ki volt kapcsolva a telefonja.

Az RMDSZ megyei és a város szervezete közötti belső viták rendezése után - amelynek eredményeképp a megyei vezetés ügyvivő bizottságot nevezett ki a városi szervezet átvilágítására -, hiába vonult ellenzékbe a szövetség frakciója, Makkai Gergely továbbra is alpolgármester maradt. Ráadásul a hírek szerint Makkait nem a városi szervezet, hanem a megyei elnökség jelölte alpolgármesternek. A marosvásárhelyi Szövetségi Képviselők Tanácsa után Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentette, hogy Makkai Gergely nem az RMDSZ alpolgármestere, hanem Dorin Floreáé. Miután már majd egy éve tartott a patthelyzet, a megyei szervezet lemondásra szólította fel Makkait, akinek ez esze ágában sem volt, és és egyre csak romlott a viszonya a tanácsosi frakcióval is. Az RMDSZ megoldhatta volna a kérdést úgy is, hogy kizárják az alpolgármestert a pártból, és ezzel elvesztette volna a mandátumát, de Kelemen akkor azt mondta, az ügy akár bíróságra is kerülhet, és nem akarják kacagtatni magukat. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS