2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orban kéri a Zsil-völgyén tiltakozó bányászokat, jöjjenek a felszínre, mert a kormány biztosítani fogja megélhetésüket

2019. november 01. 21:29, utolsó frissítés: 21:29

A kormányalakításra felkért Ludovic Orban azt üzente pénteken a Zsilymacesdparoseny (Paroşeni) és Hobicaurikány (Uricani) szénbányáiban tiltakozó bányászoknak: az általa vezetendő kormány beiktatása után sürgősségi rendelettel fog intézkedni annak érdekében, hogy a vájárok a bányák bezárása után se maradjanak jövedelem nélkül.

Orban Piteşti-en találkozott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) dél-munténiai szervezeteinek képviselőivel, ahol azt üzente a tárnákban tiltakozó Zsil-völgyi munkásoknak, hogy ne veszélyeztessék többé életüket és egészségüket, hagyják el a tárnákat és jöjjenek ki a felszínre. Orban ígéretet tett, hogy rögtön a kormány beiktatását követően (a kabinet átstrukturálására vonatkozó kormányrendelet után) az első sürgősségi kormányrendelet, amelyet meghoznak, biztosítani fogja a bányászok megélhetését a bányák bezárása után is.

Zsilymacesdparoseny (Paroşeni) és Hobicaurikány (Uricani) szénbányáinak körülbelül száz bányásza hétfőn maradt a tárnákban, tiltakozásul amiatt, hogy nincs kilátás kompenzációra azoknak a vájároknak az esetében, akiket jövő év elején elbocsátanak.

A bányászok követelik, hogy hosszabbítsák meg a 36-os kormányrendelet hatályát, amely kompenzációs kifizetéseket és két éves szolgálati idő jegyzését garantálta azoknak, akik ez idő alatt elérik a nyugdíjkorhatárt, a többieknek pedig alkalmazást a vajdahunyadi energetikai komplexumnál (CEH). Orban most ennek a kormányrendeletnek a meghosszabbítását ígérte meg.

A zsilymacesdparosenyi és hobicaurikányi bányákban 2017-ben kezdődött meg a bezárási eljárás. 2018-ban és 2019-ben a széntelepek biztonságba helyezését és a víz elvezetését célzó munkálatok folytak.

2020-tól le kell állítani a fő ventilátorállomást, és le kell zárni a a tárnák és földfelszín közötti összeköttetéseket.

Jövő év elején 280 személyt készülnek elbocsátani a két bányából.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS