2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Transparency International feddhetetlenségi kötelezettségvállalás aláírására szólította fel az elnökjelölteket

2019. november 05. 18:51, utolsó frissítés: 18:51

A Transparency International feddhetetlenségi kötelezettségvállalás aláírására szólította fel az államelnökjelölteket, amelynek értelmében mandátumuk idején „méltósággal és hazafisággal” képviselik az ország és a polgárok érdekeit.

„A feddhetetlenségi nyilatkozat alapelvei a következők: felelősség, feddhetetlenség, átláthatóság és méltóság. Románia elnöke azzal, amilyen módon teljesíti megbízatását, ahogyan bel- és külföldön az országot és annak polgárait képviseli, ezen értékek támogatója lehet” - írja a szervezet által kedden kiadott közleményben.

A kötelezettségvállalás aláírásával minden jelölt vállalja, hogy: előmozdítja a feddhetetlen magatartást és ösztönzi a polgárok számára fontos kérdésekről folytatott konstruktív vitákat; közvetítő lesz az államhatalmi ágak, valamint az állam és a társadalom között; kül- és belföldön méltóságteljesen képviseli a román állam és annak polgárai érdekeit.

„Később, hivatali ideje alatt, szervezetünk figyelemmel fogja kísérni, hogy Románia elnöke hogyan teljesíti kötelezettségeit” - írja a nyilatkozat.

Az aláírók vállalják, hogy határozottan elítélik a korrupciót; minden erőfeszítést megtesznek a korrupció negatív hatásainak azonosítása és visszaszorítása érdekében; munkatársaikat őszintén, komolyan és profi módon kezelik; csak olyan finanszírozást fogadnak el, amely semmilyen módon nem befolyásolja szabad és objektív elemző- és cselekvőképességüket; nem vállalnak pénzügyi vagy egyéb kötelezettségeket olyan személyekkel vagy szervezetekkel szemben, amelyek veszélyeztethetik jó hírnevüket; tevékenységükért nem kérnek és nem fogadnak el jogosulatlan díjakat (pénzt, árut vagy szolgáltatásokat); tudatosan nem kerülnek összeférhetetlenségi helyzetbe; hivatalból vagy kérésre közzétesznek a nyilvánosság számára releváns, nem bizalmas információkat; közzéteszik a választási kampány során felmerült költségekről szóló jelentést; minden személyt, akivel kapcsolatba kerülnek, méltósággal és tisztelettel kezelnek, fajra, etnikai hovatartozásra, nemzetiségre, nemre, vallásra, életkorra, politikai hovatartozásra vagy szexuális irányultságra való tekintet nélkül. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS