2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dan Barna szerint az ország politikai érettségét bizonyítaná, ha az elnökválasztás második fordulója PSD-mentes lenne

2019. november 06. 10:45, utolsó frissítés: 10:49

Romániának jelenleg olyan kormánya van, amelynek pengeélen áll a többségi támogatottsága, jelentette ki Dan Barna, az USR PLUS szövetség államefőjelöltje az AGERPRES hírügynökségnek adott interjúban.

Barna úgy nyilatkozott: jó jelnek tartja, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) 34 hónapon keresztül tartó kormányzása után Románia „megszabadul minden idők valószínűleg legsötétebb PSD-kormányzásától”, és ez azt jelenti, hogy Románia a gyógyulás útjára lépett.

Az ország politikai érettségét Barna szerint az bizonyítaná, ha az államelnök-választások második fordulójába nem kerülne be a PSD jelöltje.

„Az államelnök-választások első fordulójának tétje egy PSD-mentes második forduló. Ez bizonyítaná, hogy 30 évvel a forradalom után Románia végre elérte a politikai érettséget, és keményen megbüntet egy pártot, amely teljesen eltávolodott az állampolgárok óhajaitól” - mondta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Dan Barna arról is beszélt, hogy az általa vezetett párt törvényhozói bizalmat szavaztak a kormánynak, de a jövőben aktívan figyelemmel fogják kísérni, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezette kabinet valóban azokat a célkitűzéseket követi-e, amelyeket közösen tűztek ki. Ilyen többek közt a kétfordulós polgármester-választás bevezetése, a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezés jogszabályba foglalása, a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének visszavonása, az erdőirtás leállítása, Verespatak felvétele az UNESCO világörökségi listára, a külhoni románok magasabb arányú képviselete a parlamentben.

„Metaforikusan szólva a külföldön élő románok képezik messze a legnagyobb megyét Romániában” - érvelt Dan Barna. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS