2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megvan, kikből lehet román EU-biztos

2019. november 06. 13:15, utolsó frissítés: 14:40

A hír megírásának pillanatában még tart a kormányülés, aminek az egyik témája az, hogy nevesítsék Románia jelöltjeit az európai biztosi pozícióra. A kormányülésen jelen van Klaus Johannis államfő is, és Ludovic Orban bejelentette, hogy Siegfried Mureșan EP-képviselő az egyik jelölt, a másik pedig Adina Vălean, szintén EP-képviselő, az ipari, kutatási és energetikai bizottság elnöke.

Orban és Johannis figyelembe vették az Európai Bizottság új elnökének, Ursula von der Leyennek a kérését, aki azt kérte a tagállamoktól, hogy nőket is jelöljenek, hogy az új Európai Bizottságban megvalósuljon a nemi egyensúly. A kormány jelezte, hogy transzparensen szeretné elvégezni a jelölést, és mielőtt az európai parlament bizottságai elé engedné őket, a hazai parlamentben is lesz egy meghallgatás.

Az új Európai Bizottságot október elején kellett volna beiktatni, csakhogy a parlamenti bizottságok előbb visszautasították a román, magyar és francia jelölteket, majd Ursula von der Leyen több más, a Dăncilă-kormány által javasolt személyt is visszautasított, így a tervek szerint a bizottság csak december elején fog megalakulni.

Románia egyébként a közlekedésügyi portfóliót kapta, de elképzelhető, hogy megcserélik az általa kapott biztosi pozíciót a Magyarországéval, amely a jelenlegi felállás szerint az EU-bővítési procedúrákért fog felelni.

A kabinet ülésének elején Ludovic Orban miniszterelnök azt mondta, a Romániát megillető uniós biztosi tisztségre nevesítendő jelöltről is tárgyalni fognak szerdán, emellett elfogadnak egy sürgősségi rendeletet a központi közigazgatást érintő intézkedésekről, illetve szerepel a napirenden egy, a Zsil-völgyi bányászokat érintő sürgősségi kormányrendelet is.

Orban ugyanakkor megköszönte Johannis államfőnek, hogy részt vesz a kormány ülésén. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS