2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az alkotmánybíróság november 20-áig várja a felek álláspontját a háromtagú bírói tanácsok ügyében

2019. november 07. 20:38, utolsó frissítés: 20:40

November 20-áig kell ismertetniük álláspontjukat a feleknek a parlament és a legfelsőbb bíróság közötti alkotmányos természetű jogi konfliktusra vonatkozó feltételezéssel kapcsolatban - szabta meg csütörtökön Románia Alkotmánybírósága a testülethez közel álló források szerint.

Teodor Meleşcanu szenátusi elnök csütörtökön emelt panaszt az alkotmánybíróságnál a parlament és a legfelsőbb bíróság között a háromtagú bírói tanácsok összeállítása ügyében fennálló jogi konfliktus miatt.

A szenátus elnöke a felsőház honlapján kifejti, az alkotmány értelmében a bíróságok, így a legfelsőbb bíróság megszervezéséről és működéséről szóló szabályokat organikus törvények írják elő, tehát csak a parlament szabhatja meg ezeket a szabályokat az organikus törvények alapján, és ez a bírói tanácsok összeállítására is érvényes.

Meleşcanu rámutat, az alkotmánybíróság már kimondta, hogy a legfelsőbb bíróság szintjén szabálytalanul alakították meg az öttagú bírói tanácsokat, az intézmény által elfogadott működési szabályzat alapján, amely nem volt összhangban az organikus törvénnyel és kifejtette, a háromtagú bírói tanácsok összeállításánál a legfelsőbb bíróság minden törvényes előírást megszegett.

Hangsúlyozza, a szenátus döntő szerv a legfelsőbb bíróság megszervezését és működését szabályozó organikus törvény elfogadásában, és neki a felsőház elnökeként kötelessége volt értesíteni az alkotmánybíróságot az alkotmányos jellegű jogi konfliktussal kapcsolatban. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS