2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

2000 levélszavazatot regisztrált az AEP a második fordulóra

2019. november 08. 18:07, utolsó frissítés: 20:01

Az államfőválasztás második fordulójára szóló 2000 levélszavazatot regisztrált az Állandó Választási Hatóság (AEP) – közölte Anamaria Revnic-Călugăriţa szóvivő.

A szóvivő szerint a második fordulóra érvényes borítékokat csak november 24-én, a 21 órai urnazárás után fogják felbontani. Hozzátette, amennyiben olyan jelöltet jelöltek be a szavazólapon, aki nem szerepel a második fordulóba jutott két jelölt között, a voksot érvénytelennek nyilvánítják.

Anamaria Revnic-Călugăriţa rámutatott, azoknak a külföldön élő román állampolgároknak, akik a levélszavazást választották, egyszerre küldték el mindkét forduló szavazólapjait, mivel – érvelt a szóvivő – a két forduló között nem lett volna idő eljuttatni a második fordulós borítékot. Így ezek a választópolgárok tulajdonképpen két egyforma szavazólapot kaptak kézhez, a második fordulóra szóló boríték visszaküldésével azonban várniuk kellett volna addig, amíg kiderül, hogy melyik két jelölt jut a második körbe.

A szóvivő leszögezte, hogy a levélszavazással kapcsolatos utasítások nagyon világosak. Azok, akik már beküldték a borítékokat a második fordulóra, nem szavazhatnak még egyszer - nyomatékosította.

AEP: a levélben szavazók ellenőrizhetik online, hogy borítékukat kézbesítették-e

Az államfőválasztáson levélben szavazók ellenőrizhetik a votstrainatate.ro weboldalon, hogy a szavazatukat tartalmazó boríték célba ért-e – közölte pénteken az Állandó Választási Hatóság (AEP).

Az AEP tájékoztatása szerint azok a román állampolgárok, akik kérték, hogy levélben szavazhassanak, és ez irányú kérelmüket jóvá is hagyták, a votstrainatate.ro weboldalon ellenőrizhetik a szavazatukat tartalmazó boríték státuszát, vagyis azt, hogy az eljutott-e valamely illetékes szavazókörzethez, nagykövetséghez, külképviselethez.

A boríték törvényes határidőn belül való átvétele igazolja a szavazati jog gyakorlását - jegyzi még meg az AEP.
(agerpres)
Nyitókép: pexels.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS