2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

43 ezer román állampolgár járult az urnákhoz a külföldi szavazókörzeteknél

2019. november 08. 19:45, utolsó frissítés: 2019. november 10. 10:40

Mintegy 43 ezer külföldön élő román állampolgár járult az urnákhoz az ország határain kívül kialakított szavazókörzeteknél az államfőválasztás első napján, 18 óráig – derül ki a Központi Választási Iroda (BEC) honlapján közzétett adatokból. Emellett 25.200-an levélben szavaztak.

Idén először a külföldi román állampolgároknak három nap áll rendelkezésükre, hogy az erre a célra létrehozott 835 szavazókörzet egyikében az urnák elé járuljanak. A körzetek a következő program szerint tartank nyitva: pénteken helyi idő szerint 12 és 21 óra között, szombaton és vasárnap pedig helyi idő szerint 7 és 21 óra között. Azok a szavazók, akik 21 órakor a szavazókörzetek székhelyén vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még leadhatják voksukat.

A vot strainatate adatai szerint 43.003 román állampolgár a levélszavazás lehetőségét választotta.

A román állampolgárok bármely külföldön kialakított körzetnél élhetnek szavazati jogukkal a következő, a voksolás napján érvényes iratok valamelyikének felmutatásával: személyi igazolvány, elektronikus személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomata-útlevél, elektronikus diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, egyszerű útlevél, egyszerű ideiglenes útlevél és egyszerű elektronikus útlevél, illetve katonai szolgálati könyv a katonai iskolák diákjai esetében.

Az elnökválasztáson azok a román állampolgárok szavazhatnak, akik legkésőbb a választások napján betöltötték 18. életévüket, és jogerős bírósági ítélet nem vonta meg tőlük ezt a jogukat.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS