2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Optimisták, de realisták voltak vasárnap este a kolozsvári USR-PLUS-osok

2019. november 11. 00:25, utolsó frissítés: 00:31

Vasárnap este meglátogattuk a kolozsvári USR-PLUS szövetség székhelyét is. A szinte zsúfolásig telt teremben, a lappangó feszültséget némileg oldotta, hogy a kivetített Digi24 online adása a visszaszámlálás utolsó 2 másodpercében lefagyott. Johannis nyilatkozatait türelmesen végighallgatták, majd a tévében elhangzó URS-PLUS néhány mondatos nyilatkozatait meg is tapsolták, és kikapcsolták az adás hangját.

Ezt követően a helyi képviselők néhány mondatban értékelték az első exit pollok alapján az eredményt. Simona Cristea, a PLUS kolozsvári elnöke, Mihai Goțiu, USR-s megyei szenátor, Cătălin Sălegean az USR helyi elnöke, Emanuel Ungureanu, USR-s Kolozs megyei képviselő és Elek Levente, az USR alelnöke, megközelítőleg megegyeztek abban, hogy optimisták, de realisták.

A szövetség képviselői pozitívan értékelték mint a helyi, mint a megyei kampányt, álláspontjuk szerint Kolozsvár és Kolozs megye kiemelkedően jól teljesített, és szerintük ez tükröződni fog az eredményekben is. Ehhez hasonlóan Dan Barna elnökjelölt és csapatának munkájával is elégedettek.

A visszafogott nyilatkozatok után a sajtó kérdésére, miszerint nem lett volna-e szerencsésebb Barna helyett az ismertebb Dacian Cioloșt indítani, elmondták, hogy az USR-PLUS mindenhova a szerintük legalkalmasabb embert helyezi, nem a legnépszerűbbet – akkor is ha emiatt rövidtávon hátrányuk származhat belőle. Ugyanis ők következetesen, lépésről-lépésre építkeznek, és a szövetség politikai projektjében Barna az államelnök, és Cioloș a miniszterelnök.

Egy másik kérdező arra volt kíváncsi, hogy mennyire volt negatív hatása a Rise Projekt cikke által kiváltott támadásoknak. Emanuel Ungureanu szerint nem volt negatív hatása, illetve szerinte az nem „támadás” volt, hanem a sajtó kritikája – ami szerinte a sajtó feladata, a kérdés csak az, hogy Dan Barna mennyire tudott jól válaszolni a vádakra: és szerintük jól.

Egy újságíró szerint az, hogy éles verseny alakult ki a PSD-vel, arra enged következtetni, hogy az USR-PLUS kampányból valami hiányzott. A jelenlévő képviselők szerint nem hiányzott semmi, inkább arról van szó, hogy Dan Barna csak 3 éve lépett a politikai nyilvánosság elé, és nem veheti fel a versenyt a bejáratott, közismert politikusokkal. Ugyanakkor szerintük nagyon jó eredmény, ha egy ilyen fiatal pártszövetség eredménye csak néhány százalékban tér el a népszerű jelöltek eredményétől.

A szövetség kolozsvári központja szerint korai lenne leírni Dan Barnát, szerintük még játékban van. Ám arra a kérésre, hogy mégis, amennyiben a második fordulóba Johannis és Viorică Dăncilă kerül, az USR-PLUS kit fog támogatni, elmondták, hogy nem nekik vannak szavazataik, hanem az embereknek. Direktebb rákérdezésre azt mondták, hogy ők semmiképpen sem fognak a PSD jelöltjére szavazni, de az emberek megszólítása már Johannis dolga, aki szerintük arrogánsan és közönyösen viselkedett a kampányban.

A Transindex kérdésére, hogyha már magyar nyelvű kommunikációjuk is van, illetve ha már meghívták a Momentum elnökét, lesz-e kidolgozott kisebbségi programja is az USR-nek, a következő választ kaptuk Elek Leventétől:

Az USR-PLUS mindig figyelmes volt a kisebbségi problémákra, akkor is, ha ez nem volt annyira látható a médiában. Ezért is hívtuk meg a Momentum elnökét, akivel együttműködünk, együtt dolgozunk, aki már ezelőtt is járt Kolozsváron, illetve én is jártam Budapesten, ezért nem egy meglepetés ez a kollaboráció.

Azt szeretném kihangsúlyozni, hogy az USR-PLUS semmilyen formában nem lesz magyarellenes, ez biztos. Már csak az a tény, hogy én és mások is az USR-PLUS-ban vagyunk aktívak, az egy jel, hogy itt lehet működni normálisan.

Az USR-PLUS rendesen, felelősen fogja kezelni a magyarok problémáit. Csak nem vagyunk abban a hangulatban – mint az RMDSZ –, hogy csak erről beszéljünk, hiszen számtalan probléma van, ami országszintű és amire választ kell adnunk. De az, hogy az alapszabályunk magyarra is le van fordítva, illetve, hogy van USR Kolozsvár magyar csoport is, kis de határozott jelzések, hogy figyelünk a magyarságra is. Biztosan lesz a programunkban is erre vonatkozó fontos részlet
” - mondta az USR alelnöke.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS