2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy Fehér megyei családnak sikerült leállítania a Szászsebes és Torda közötti autópálya építését

2019. november 12. 13:31, utolsó frissítés: 13:31

Peres úton sikerült leállítania a Szászsebes és Torda között épülő autópálya építését egy Fehér megyei családnak, akiknek a házuk csak néhány méterre fekszik az épülő autópályától.

A gyulafehérvári Felsőváradja negyedben élő Lăncrănjan család már régóta pereskedik a közúti infrastruktúráért felelős társasággal (CNAIR) és az autópályát építő vállalattal, amiért rettenetes zajban kell élniük az autópálya építkezési munkálatai miatt.

A Lăncrănjan család háza néhány méterre az épülő autópályától. Foto: alba24.roA Lăncrănjan család háza néhány méterre az épülő autópályától. Foto: alba24.ro


A család először az önkormányzattól kérte a munkálatok felfüggesztését, de mivel ott nem jutottak semmire, ezért a törvényszékhez fordultak. November 11-én a Fehér megyei törvényszék helyt adott a család keresetének és arra kötelezte a CNAIR-t és az autópályát építő vállalatot, hogy függesszék fel az építkezési munkálatokat mindaddig, amíg fel nem szerelik előbb azokat a berendezéseket, amelyek megfelelnek a hangszigetelésre vonatkozó előírásoknak.

Továbbá a Fehér megyei törvényszék úgy ítélte meg, hogy a Lăncrănjan család 70 ezer eurós anyagi, illetve 15 ezer eurós erkölcsi kárt szenvedett, mivel az építkezési munkálatok megsértették a magántulajdonhoz és a magánélethez való jogukat, ezt pedig a CNAIR-nak és a pénzügyminisztériumnak kell megtérítenie számukra. A Fehér megyei törvényszék ítéletét az alperesek a fellebbviteli bíróságon támadták meg.

2018-ban egyébként a Fehér Megyei Környezetvédelmi Ügynökség 50 ezer lejes bírságot szabott ki az autópályát építő olasz Pizzarotti vállalatra, amiért az építkezési munkálatok megkezdése előtt - az előírásoknak megfelelően - nem telepítették a hangelnyelő paneleket. A vállalat akkor a bíróságon támadta meg a kirótt bírságot, mivel állításuk szerint képtelenség az előírások szerinti 50 decibel alatt tartani a zajszintet, még akkor is, ha a paneleket az előírásoknak megfelelően helyezik el. (adevărul/hírszerk.)

Nyitókép: Alba24.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS