2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor elmondta, kit támogat az államfőválasztás második fordulójában az RMDSZ

2019. november 13. 15:25, utolsó frissítés: 16:42

Senkit.

Update: Kelemen Hunor szövetségi elnök doorstep sajtótájékoztatón mondta el, hogy három nap telt el az első forduló óta, és egyik jelölt sem kérte az RMDSZ vagy a magyarok támogatását a második fordulóban. "Ilyen körülmények között egyik jelöltet sem tudjuk támogatni, nem kampányolunk egyik mellett sem" -mondta Kelemen."Mi a saját választóink bölcsességében bízunk – rájuk bízzuk a döntést. Arra kérjük őket, hogy menjenek el szavazni, és döntsenek okosan" -mondta.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy "minden mérge ellenére", ő maga az Európai Néppárthoz tartozó jelöltre fog szavazni, anélkül, hogy erre bárki mást biztatna. Ez azt jelenti, Kelemen Klaus Johannisra fogja ütni a pecsétet.

Újságírók Kelemennek még felvetették, hogy a két másik erdélyi magyar párt, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt az összefogást sürgetik az RMDSZ-szel, mondván, hogy a mostani államfőválasztáson a szövetségi elnök nem szerezte meg a romániai magyarság számarányához mérten az összes szavazatot, azaz csak 3,9 százalékot kapott, holott 6,5 százaléknyi magyar van az országban.

"Ha én lennék a két erdélyi magyar kispárt, akkor én is ezt mondanám, és tudnám, hogy nincs igazam. Hogyha összeadjuk a számokat, akkor azt mondhatnánk, hogy akkor, amikor Szilágyi Zsolt is indult, azokkal a szavazatszámokkal, amiket most kaptam, ugyanannyi lenne, mint most" - válaszolta Kelemen. Vélhetőn arra gondolt itt, hogy amennyiben összeadnánk Szilágyi Zsolt 2014-es 0,56 százalékos eredményét, és hozzátennénk az ő akkori, 3,47 százalékához, akkor a mostanihoz közeli százalékos eredmény jönne ki.

Kelemen ugyanakkor elmondta azt is, hogy a jövőben nem az RMDSZ-en fog múlni az összefogás a két másik párttal. Arra, hogy a számarányhoz képest kevés lenne a szavazat, Kelemen még elmondta, hogy jó eredménynek tekintik a mostanit, mert ha összehasonlítják azzal, hogy mennyit kapott 2014-ben a Szövetség jelöltjeként, akkor annál több a mostani szám.

"Megnéztük azt, hogy milyen helyzet van, mióta különvált a parlamenti választás az államelnök-választástól, hogyan működik a haszonelvű szavazat. Megnéztük, hogy mennyi szavazatot kaptam tömbben, szórványban és a részvételi arányokat és a rám leadott szavazatokat nézve a közösségi támogatás létezik. Létezik ugyanakkor a haszonelvű szavazat érvényesítése. Ettől eltekinteni téves konklúzióra vezet bennünket" - mondta az exelnökjelölt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS