2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tantárgyak eltörlésére lesz szükség az iskolai óraszámok csökkentéséhez, véli az oktatási miniszter

2019. november 13. 16:29, utolsó frissítés: 16:29

Monica Anisie oktatási miniszter szerint tantárgyak eltörlésére van szükség ahhoz, hogy az iskolai óraszámok az elemi osztályokban átlagosan 20 órára, gimnáziumban 25 órára, középiskolában pedig 30 órára csökkenjenek.

A miniszter szerint új kerettantervre is szükség van. A parlament októberben fogadta el az erről szóló törvényt, amelyet az államfőnek kell még kihirdetnie, mivel korábban egyszer már visszaküldte újragondolásra.

Korábban a diákok, a tanárok és a szülők érdekvédelmi szervezetei is egyaránt jelezték, hogy a módosításnak negatív következményei lehetnek az oktatásban résztvevők közösségére nézve.

A szakszervezetek úgy vélik, hogy a módosítás következményeként legalább 20 ezer tanár maradhat állás nélkül.

Anisie elmondta, hogy szerdán egyeztet az új kerettantervekről a Neveléstudományi Intézettel és elmondta, hogy az új kerettantervet úgy kell összeállítani, hogy a tanulók teherbírását vegyék figyelembe elsősorban, és ne a tanárok érdekeit.

A miniszter kijelentései egyelőre csak nyilatkozatnak tekinthetőek, ugyanis egyelőre semmilyen - a tantárgyak eltörlésére vonatkozó - törvénymódosítási javaslatot nem nyújtottak be, vagy dolgoztak ki.

Miután az államfő kihirdeti a 2020-2021-es tanévtől életbe lépő törvényt, azzal gyakorlatilag visszatérünk a a 2011-es tanügyi törvényben eredetileg megfogalmazott kerettantervhez, amely Ecaterina Andronescu egykori tanügyminiszter kezdeményezésére módosult. (edupedu.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS