2019. december 12. csütörtökPandora, Gabriella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ideiglenesen RMDSZ-es politikus vezeti a sertéspestis ellen is fellépő állategészségügyi hatóságot

2019. november 15. 14:43, utolsó frissítés: 15:14

Az RMDSZ-es Csutak Nagy László elnökhelyettest bízta meg ideiglenesen Ludovic Orban kormányfő az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) elnöki teendőinek ellátásával.

A miniszterelnök menesztette csütörtökön tisztségéből Geronimo Răducu Brănescut, az ANSVSA elnökét és egyik elnökhelyettesét, Traian Cristian Petcut. Ezt követően bízták meg a tisztség betöltésével az évek óta alelnökként tevékenykedő Csutak Nagy Lászlót.

A Transindex megkeresésére az ideiglenes elnök elmondta, az elődjét és az elnökhelyettes társát politikai okok miatt menesztették, ezért ezt a döntést nem szeretné kommentálni.

Arra a kérdésünkre, hogy számít-e arra, hogy az elnöki pozícióját véglegesítik, Csutak Nagy úgy fogalmazott, hogy jelenleg a harmadik mandátumát tölti alelnöki pozícióban és mindegyik mandátuma alatt lett volna lehetősége, hogy elnök lehessen (2014 végén és 2016-ban is), azonban az eddigiekben „mindig úgy hozta a sors, hogy megoldódott” és egy másik elnök kapta meg az elnöki tisztséget. Az ideiglenes elnök nem tagadta, hogy vállalta volna az elnökséget, azonban ezidáig végül is nem őt kérték fel rá.

„A munkámat elvégzem, mint alelnök, vagy mint ideiglenes elnök, a szakmai tudásom, az akaratom és az erőm szerint, azonban végleges elnöki pozícióba nem voltam felkérve” – mondta a hatóság vezetője.

Csutak Nagy László alelnökként 2006-2009 közt az országos élelmiszerbiztonságot, 2010-2012 az ellenőrző bizottságot, 2014-től tegnapelőttig a betegségmegelőző osztályt koordinálta. Mint kifejtette, „sajnos” mind a három mandátuma alatt megjelent egy újfajta betegség, így a legfőbb tevékenységük a betegségmegelőzés volt.

Az első mandátuma idején a klasszikus sertéspestis jelent meg, ami ellen sikeresen védekeztek. Beoltották az állatokat és kezelték a helyzetet, 2009-ben pedig felszámolták a betegséget. 2014-ben a kéknyelv–betegséget (bluetongue) észlelték, amit szintén sikeresen kezeltek és 2015-ben felszámolták. 2017-ben pedig megjelent az afrikai sertéspestis, első évben csak Szatmár megyében. Majd 2018-ban újra megjelent országos szinten, amit azért nem sikerült még teljesen felszámoljanak, mivel nincs ellene védőoltás. Azonban Csutak Nagy László mindenkit megnyugtatott, hogy emberekre nem veszélyes.

„Az afrikai sertéspestinél, amíg nincs vakcina, addig próbáljuk visszaszorítani a betegséget, sajnos időbe fog telni a felszámolás és szükség van a különböző intézmények és a lakosság összefogására is” – mutatott rá ANSVSA ideiglenes elnöke.

(Nyitókép: ansvsa.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS