2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nincs ellenszer arra a vegyszerre, ami előidézte a temesvári kártevőirtásból induló tragédiát

2019. november 20. 11:15, utolsó frissítés: 11:15

Raul Pătrașcu, a temesvári Victor Babeș Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem asszisztense azt nyilatkozta az RFI-nek, hogy az alumínium-foszfid - amit kártevőírtásra használt a temesvári cég, és aminek következtében két kisgyerek és egy nő is meghalt Temesváron - már kis mértékben is halálos, és nincs rá ellenszer.

Pătrașcu szerint az anyag, amint érintkezik a levegő nedvességével színtelen gázt bocsájt ki, és a cianidhoz hasonló hatásai vannak, amelyek főleg a tüdőt és szív-érrendszert támadják.

„Sajnos erre nincs ellenszer”- nyilatkozta az egyetemi asszisztens.

A hatóságok kedden harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték Buţă Ioan Sorint, annak a kártevőirtó cégnek a tulajdonosát, amely a temesvári Mioriţei utcai tragédiát előidézte. Az ügyön dolgozó ügyészek szerint a cég egy Delicia - GASTOXIN nevű kártevőirtószert használt, amely alumínium-foszfidot tartalmaz. Ez egy rendkívül toxikus anyag, belélegzés esetén fatális lehet, használatához speciális engedély szükséges. Lapértesülések szerint a vállalat illegálisan, a fekete piacról szerezte be ezt a szert.

A halálos áldozatokat követelő kártevőirtás miatt jelenleg is harminchárom személyt, köztük 21 gyermeket ápolnak még a temesvári kórházakban.

A minisztérium kedd esti közleménye szerint 9 személyt a Pius Brînzeu Megyei Klinikai Sürgősségi Kórházban, hármat a temesvári városi kórházban és 21 gyermeket a Louis Ţurcanu sürgősségi gyerekkórházban ápolnak.

Mindeddig 83 személy, 56 felnőtt és 27 gyermek jelentkezett orvosi vizsgálatra a három egészségügyi intézetben.

A kórházak és a Temes Megyei Közegészségügyi Igazgatóság információi szerint minden beutalt páciens állapota stabil, egyesek még mindig hányingerre panaszkodnak, de a vérvizsgálatok eredménye javulást mutat.

Az egészségügyi tárca döntése értelmében szerdán az Állami Egészségügyi Felügyelet képviselőiből álló vizsgálóbizottság is kiszáll a helyszínre, hogy ellenőrizzenek minden, az ügyhöz köthető dokumentumot és a közegészségügyi igazgatóság tevékenységét.

A bizottság javaslatára a hasonló esetek megelőzése érdekében, a tárca törvénymódosítást kezdeményezett, miszerint a kártevőirtó szereket használó cégeknek engedélyeztetniük kell az általuk felhasznált anyagokat a megyei közegészségügyi igazgatóságoknál.

Az RFI-nek nyilatkozó Pătrașcu megerősítette, hogy a Delicia - GASTOXIN nevű kártevőirtószert soha nem használják kártevőírtásra olyan helyeken, ahol emberek élnek.

Az alumínium-foszfidot tartalmazó szert leginkább mezőkön és gabona silókban szokták használni, és soha nem lakóhelyek közelében, mivel az elpusztít minden élőlényt. Mivel a szerre nincs ellenszer az orvosok csupán annyit tehetnek, hogy megfigyelik és támogató kezelést adnak azoknak a betegeknek, akik érintkeznek a szerrel. A betegek tünetei akár 72 órával a belélegzés után is megjelenhetnek, állítja Pătrașcu. (hírszerk./rfi.ro)

Nyitókép: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS