2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis visszaküldte az aranytartalék külföldi tárolását korlátozó törvényt

2019. november 20. 17:28, utolsó frissítés: 17:28

Klaus Johannis román elnök visszaküldte a parlamentnek szerdán megfontolás végett azt a törvényt, amely drasztikusan korlátozza a román aranytartalék külföldi tárolását.

A PSD kezdeményezésére április végén fogadta el a képviselőház a jogszabályt, amelyet a jelenleg kisebbségben kormányzó liberálisok megtámadtak az alkotmánybíróságon. A taláros testület június végén úgy vélte, hogy a jogszabály a megfogalmazott kifogásokhoz képest nem ütközik az alaptörvénybe, így már csak Johannisnak kellett volna kihirdetnie, hogy hatályba lépjen.

A jogszabály szerint a Román Nemzeti Bank legfeljebb az aranytartalék 5 százalékát tarthatja külföldön. Románia jelenleg az aranytartaléka jelentős részét Londonban tárolja.

Az elnök azt kifogásolja, hogy a jogszabály megakadályozhatja a jegybankot alapvető feladatainak ellátásában, éspedig abban, hogy stabilan tartsa az inflációt, és ezáltal sérül a jegybank önállósága.

Az elnök szerint az aranytartalék külföldi tárolása elsősorban bizalmat jelent egy ország számára, amely így tárgyalásokat folytathat, hogy előnyösebb feltételek mellett jusson kölcsönhöz. Az elnök szerint a jogszabály nem veszi figyelembe a jelenlegi nemzetközi gazdasági helyzetet sem.

Romániának csaknem 104 tonna aranya van, ami a nemzetközi tartalékok mintegy 10 százalékát teszi ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS