2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Külföldön már elkezdődött a szavazás a második fordulóban

2019. november 22. 09:52, utolsó frissítés: 09:52

A pénteki az államfőválasztás második fordulóját megelőző kampány utolsó napja. A választási kampány november 15-én kezdődött és szombaton 7 órakor ér véget.

Az elnökválasztás második fordulójában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviseletében induló Klaus Johannis jelenlegi államfő, valamint a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Viorica Dăncilă mérkőzik meg.

A hatályos törvények értelmében a kampánycsend beállta után tilos bármilyen formában kampány jellegű üzenetet közvetíteni. A szavazás napján, a voksolás befejezése előtt tilos exit-poll eredményeket ismertetni.

A külföldön élő román állampolgárok péntektől kezdődően már leadhatják szavazatukat az elnökválasztás második fordulójában. Elsőként Új-Zélandon nyíltak meg a szavazóhelyiségek.

A diaszpórában élőket - akárcsak az első fordulóban - ezúttal is három napon át várják az urnákhoz, a következő program szerint: pénteken 12 és 21 óra között; szombaton, 7 és 21 óra között; vasárnap 7 és 21 óra között. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még voksolhatnak. Ez a szabály mindhárom napra érvényes.

A törvény értelmében azok a román állampolgárok szavazhatnak a külföldi körzeteknél, akik a választások napján külföldön tartózkodnak, függetlenül attól, hogy oda szól-e az állandó lakhelyük, vagy csak turistaként tartózkodnak az adott országban.

A külföldön élő állampolgárok ez alkalommal azt is kérhették, hogy levélben szavazhassanak.

Az ország területén vasárnap 7 és 21 óra között várják az urnákhoz a választópolgárokat. Itt is érvényes az a szabály, miszerint azok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még leadhatják voksukat. Romániában 18.748 szavazókörzetet alakítottak ki.

A választópolgárok az állandó lakhelyük szerinti szavazókörzetben adhatják le voksukat, ha azonban más településen tartózkodnak a választások napján, annak bármely szavazókörzetében szavazhatnak.

A mozgáskorlátozottak vagy az ágyhoz kötött betegek mozgóurnát kérhetnek. Az erre vonatkozó igényléseket legkésőbb a választásokat megelőző napon kell eljuttatni az illetékes választási irodához.

Az államfőválasztás első fordulóját megelőző kampány október 12-én kezdődött és november 9-én ért véget. Az első fordulóban 14 jelölt szállt versenybe az államfői tisztségért. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS