2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tizenötezernél is több fogvatartott jelezte, hogy vasárnap élni kíván szavazati jogával

2019. november 22. 15:21, utolsó frissítés: 15:21

Országszerte több mint 15.000 fogvatartott jelezte, hogy élni kíván szavazati jogával az államfőválasztás vasárnapi második fordulójában.

Az Országos Börtönigazgatóság (ANP) közleménye értelmében 20.324 fogvatartottat tartanak számon az ország büntetés-végrehajtási intézeteiben. Közülük 17.941 rendelkezik szavazati joggal, és eddig 15.151-en kérelmezték, hogy szavazhassanak vasárnap.

Az ANP hozzáteszi, hogy ez a szám a szerdáig összesített adatokat tükrözi és nem végleges, a voksolásra vonatkozó igényléseket ugyanis szombaton 20 óráig lehet benyújtani.

A Központi Választási Iroda (BEC) határozata értelmében az előzetes letartóztatásban levők, illetve azok a letöltendő szabadságvesztésre ítélt személyek, akiket nem fosztottak meg szavazati joguktól, mozgóurnát igényelhetnek, hogy voksolhassanak az államfőválasztáson. Emellett egy másik BEC-döntés lehetővé teszi, hogy a szavazási szándékukat kifejezők számának függvényében szavazófülkéket alakítsanak ki és urnákat helyezzenek el a büntetés-végrehajtási intézetekben.(agerpres)

Nyitókép: rd.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS