2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden szükséges engedéllyel rendelkezett a 14 ezer juhval felborult hajó

2019. november 25. 17:38, utolsó frissítés: 17:49

Rendelkezett állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági engedéllyel a Queen Hind nevet viselő hajó, amely vasárnap reggel jobb oldalára dőlt és részlegesen elsüllyedt, rakterében 14.600 élő birkával - közölte az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

Az intézmény hétfőn közleményt juttatott el az AGERPRES hírügynökséghez, amelyben arról tájékoztat, hogy a juhokat állatorvosi felügyelettel terelték fel november 23-án és 24-én a hajóra, amelynek célállomása Szaúd-Arábia volt. A hajónak a Konstanca megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóságtól volt engedélye élő állatok szállítására még idén márciustól, amikor az összes hatályban lévő, hazai és európai uniós törvény által megkövetelt ellenőrzést elvégezték. Az élő állatok szállítására vonatkozó szabályzat értelmében az illetékes állatorvosok ellenőrizték az állatokat, a hajót, valamint a kísérő dokumentumokat is, és megállapították, hogy a birkák egészségesek és szállításra alkalmasak, számuk pedig nem haladja meg az előírt mértéket: a hajón 5011 négyzetméteren 14.600 fiatal birkát szállítottak, amelyek átlagos súlya 47,46 kg. Ez azt jelenti, hogy 10 százalékkal kevesebb volt a hajón lévő juhok száma, mint a törvény által maximálisan megengedett - közli az illetékes hatóság.

A hajó megfelelő mennyiségű ivóvízzel volt ellátva, biztosított volt a szellőzés és a megfelelő felszerelés.

A vízi jármű röviddel indulás után megdőlt és részben elsüllyedt. A midiai kikötőben állatorvosok várták a kimenekített állatokat, és a katasztrófavédelem két határvédelmi hajóval, valamint civil szervezetek segítségével dolgozik a mentésen. Az életben maradt állatok egészségi állapotát leellenőrzik, majd közúton szállítják őket vissza az eredeti farmra. Eddig 33 juhot sikerült élve kimenekíteni.

A Palaui Köztársaság zászlója alatt navigáló Queen Hind 3785 tonnás bruttó hordképességű hajó - amely 14.600 juhot szállított rakterében, legénysége pedig 22 szír állampolgárból állt - vasárnap veszélyesen megdőlt és félig elsüllyedt, miután elhagyta a rakpartot Midia kikötőjében. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS