2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EP-hez intéztek petíciót medveügyben Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megye tanácselnökei

2019. november 26. 19:57, utolsó frissítés: 20:00

Az Európai Parlamenthez intéztek petíciót medveügyben Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megye tanácselnökei, amelyben olyan intézkedések elfogadását sürgetik, amelyek visszaállítják az ember és medve közötti békés együttélés lehetőségét.

A négy megye képviselői egy sajtótájékoztatón rámutattak arra, hogy az elmúlt években túlszaporodott medvék veszélyeztetik az emberek életét és jelentős anyagi károkat okoznak.

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök, a petíció kezdeményezője kifejtette: csak idén hét ember halálát okozták a medvék és ezernél is több esetben regisztráltak medvekárt. Ugyanakkor 13 köz- és vasúti baleset történt, amelyben, egy esetet leszámítva, elpusztult a medve.

Hozzátette: a mostani rendszer nem működik, túlbürokratizált, a károkat nem fizetik, ezért a román kormányt 'Brüsszelből is ösztönözni kell', hogy oldja meg a problémát. Meglátása szerint arra volna szükség, hogy a helyi hatóságok a mostaninál jóval nagyobb autonómiával dönthessenek a konkrét helyi medveügyekben.Elmondta: az utóbbi tíz évben Hargita megyében 17 százalékkal nőtt az erdővel borított terület nagysága, így nem áll a zöldek azon felvetése, hogy a medvék életterük beszűkülése miatt kényszerülnének emberlakta területre menni.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke úgy vélte: kellene egy vadászati kvóta, amíg visszaáll az egyensúly, és ezt követően volna szükség egy beavatkozási kvótára, amely azokra a vadakra irányulna, amelyek rendszeresen lakott területen veszélyeztetik az emberek életét.

Tamás hangsúlyozta: nem azokról az esetekről van szó, amikor az ember a hegyekben, erdőben találkozik a medvével, hanem azokról az állatokról, amelyek naponta a települések utcáin járkálnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szakemberek szerint Romániában mintegy tízezer medve él, ennek 80%-a Brassó, Kovászna, Hargita és Maros megyében - ez nagyjából háromszor annyi, mint amennyinek valós élettere van ebben a régióban.

Nyomatékosította: nem (csak) a maguk nevében beszélnek, konzultáltak a polgármesterekkel, gazdálkodókkal, a közbirtokosságok képviselőivel, a veszélyzónákban lakókkal.

Adrian Gabor, a Brassó megyei tanács alelnöke felidézte: 2004 és 2012 között, míg Brassó alpolgármestere volt, 33-47 medve járt be a városba, és semmilyen program nem bizonyult hatásosnak ellenük.

Egyesült államokbeli és kanadai szakembereket is bevontak, akik saját tapasztalatból azt állították, hogy azt a medvét, amelyik rászokott, hogy szemeteskukából egyen, többé nem lehet visszaszoktatni az erdőbe, és csodálkozva látták, hogy itt van olyan anyamedve, amelynek öt bocsa van. Már az is gond - mondta - hogy síversenyeket szervezzenek Brassópojánán, mert nem tudják a résztvevők testi épségét garantálni.

Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök azt tette szóvá, hogy ellehetetlenedik a turizmus Szovátán, hisz 'nincs az a nap, amikor két-három medve ne sétáljon a központban'.

A Skype-on Brüsszelből bejelentkező Vincze Loránt európai parlamenti képviselő 'megalapozottnak' minősítette a négy vezető álláspontját, és bejelentette: fenntartja ezt az Európai Parlament előtt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS