2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Negatívan véleményezte a kétfordulós polgármester-választást a képviselőház közigazgatási bizottsága

2019. november 26. 20:03, utolsó frissítés: 20:03

Negatívan bírálta el a képviselőház közigazgatási bizottsága kedden a kétfordulós polgármester-választás bevezetésére vonatkozó törvénytervezetet, amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) terjesztett a parlament elé.

A tervezetet a bizottság tagjai közül 9-en támogatták, 15-en ellene szavaztak.

A közigazgatási bizottság véleménye előzetes jellegű, az ügyben a képviselőház költségvetési bizottságának is állást kell foglalnia. Ezt követően kerül az alsóház elé - magyarázta Florin Roman liberális párti képviselő, a testület elnöke.

Tudor Benga USR-s képviselő, a tervezet kezdeményezője szerint a jogszabály-módosításra azért van szükség, hogy a polgármesterek valóban a többséget képviseljék. 'Vannak polgármesterek, főleg nagyvárosokban, akik az összes szavazati joggal rendelkező polgár 10-20 százalékának voksa révén kerültek tisztségbe' - mondta Benga.

Ion Călin, a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozója viszont azt mondta, nem támogatja a projektet, mert a törvényt mindaddig nem lehet megváltoztatni, amíg a szavazópolgárok nem kényszeríthetőek az urnáknál való megjelenésre. 'Iohannis is azoknak a 66 százaléka révén nyert, akik elmentek szavazni' - érvelt a szociáldemokrata politikus.

A kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvény elfogadását többször kérte az USR és a Népi Mozgalom Párt is, és az erre vonatkozó követelés megjelenik a két pártnak a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) kötött megállapodásában.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS