2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Budapesti román nagykövet: a román hatóságokat is be kell vonni az erdélyi gazdaságfejlesztési programba

2019. november 26. 20:37, utolsó frissítés: 21:58

Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete egy békéscsabai rendezvényen, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez intézett üzenetében kijelentette, hogy a magyar kormány Erdélyben lefolytatott gazdaságfejlesztési programjáról nem volt egyezség a román kormánnyal, és az nem is adta hozzájárulását ahhoz, hogy ezeket a támogatásokat életbe léptessék.

Bár korábban a sajtó megkeresésére a román külügyminisztérium egy állásfoglalásban szintén leszögezte, hogy semmilyen szintű kétoldalú egyezmény nem létezik Magyarország és Románia között a Pro Economica Alapítvány révén működtetett gazdaságfejlesztési programról, és a román fél más módon sem fejezte ki beleegyezését, de ez az első alkalom, hogy egy román hivatalosság ezt nyilvánosan is kijelenti. A nagykövet ugyanakkor határozottan leszögezte, hogy a román fél azt kéri, hogy a program lebonyolításába vonják be a román hatóságokat is.

Lazurca a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-román tagozata megalakulásának húsz éves ünnepségén kijelentette, hogy Románia nem járult hozzá ezeknek a programoknak a lebonyolításához, és a külügyhöz hasonlóan elismételte, hogy azt kérik, hogy a magyar kormány ezt a programot átlátható módon, a román törvényeket, az európai uniós belső piaci szabályait és a romániai regionális fejlesztési stratégiákat tiszteletben tartva, diszkrimináció nélkül bonyolítsa le.

Éppen a múlt héten kezdődött el a támogatási szerződések aláírása a Székelyföldi Gazdaságfejlesztő Program nyertes pályázóival. 5293 benyújtott pályázatból 4986 pályázatra ítéltek mezőgazdasági támogatást. A támogatottak 80 százaléka természetes személy, 20 százaléka cég. A program teljes költségvetése 19,9 milliárd forint. A székelyföldi gazdálkodók 25 százalékos önrész biztosításával legfeljebb 15 ezer eurós (mintegy 5 millió forint) támogatásra pályázhattak.

A Pénzcsinálók.ro-n itt olvashat többet a gazdaságfejlesztő programról!

(g4media/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS