2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat az ENSZ előtt: Romániában a kisebbségi oktatás nem tekinthető megoldottnak

2019. december 01. 13:13, utolsó frissítés: 13:45

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat munkatársai az ENSZ éves kisebbségi fórumán vettek részt Genfben, november 28-29. között. Az idei fórum témája az oktatás, nyelv és a kisebbségek jogai voltak.

Felszólalásukban a szervezet képviselői elmondták, bár Romániában biztosított a kisebbségek anyanyelvi oktatása, annak minősége gyakran elmarad az országos szinttől. Példaként említették a magyarul tanuló diákok idei képességvizsga eredményeit, amelyek - elsősorban az alacsony román nyelv és irodalom jegyek miatt - továbbra is elmaradnak az országos átlagtól. Ez is azt bizonyítja, hogy a hivatalos állami nyelv oktatásának módszertana nem megfelelő a kisebbségben élők számára. Egyrészt a módosított tanterv csak 7. osztályig van bevezetve, ahol viszont a diákok továbbra is nélkülözik a tankönyvek jelentős részét, köztük a román nyelv és irodalmat is. Másrészt a tanárok a módosított tantervvel sincsenek teljes mértékben megelégedve, véleményük szerint a módszertanban, valamint a tankönyvekben nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a kommunikációs készségek fejlesztésére.

Az egyesület munkatársai javaslataikban rámutattak arra, hogy a kisebbségi oktatás kérdése nem tekinthető megoldottnak pusztán azért, mert egy adott államban van lehetőségük az anyanyelvükön tanulni. Az oktatás minőségére is hangsúlyt kell fektetni, illetve biztosítani kell az ehhez szükséges feltételeket, másként a magyar diákok már hat évesen jelentős hátrányba kerülnek a román társaikhoz képest, és ez a lemaradás csak fokozódik az évek során, így az egyenlő esélyekhez való jog is sérül.

„Minden lehetőséget megragadunk, hogy elmondjuk a romániai magyarokat ért jogsértéseket, hátrányos megkülönböztetéseket. Ennek egy kiváló színtere az ENSZ kisebbségi fóruma is, ahova nem először tértünk vissza. Idén ez már a harmadik nemzetközi rendezvény, ahol ismertettük a romániai magyar oktatás hiányosságait, a magyarokat érintő inzultusokat, és ahol éves jelentésünket átadtuk az európai kisebbségvédelem képviselőinek. Továbbra is megragadunk minden lehetőséget, hogy széleskörű tájékoztatást nyújtva hallassuk hangunkat a romániai magyarok helyzetéről” – nyilatkozta Benkő Erika a jogvédelmi szolgálat igazgatója. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS