2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Novák Csaba Zoltán: december elseje a többség és a kisebbség közötti kölcsönös tisztelet napja kell legyen

2019. december 02. 17:40, utolsó frissítés: 17:40

Novák Csaba Zoltán hétfőn, a parlamentben elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy december elseje a többség és a kisebbség közötti kölcsönös tisztelet napja kell legyen.

„Minden évben elmondjuk: az erdélyi magyarok nem viszonyulhatnak december elsejéhez úgy, ahogyan a többségi nemzet tagjai, a magyarok számára ugyanis nagy veszteség az, ami a románok számára a nemzeti törekvések beteljesülését jelenti: ezért ez a nap elsősorban a kölcsönös tisztelet pillanata kell legyen a többség és a kisebbség, a románok és a magyarok között” mondta ki az RMDSZ szenátor.

A szenátor Iuliu Maniu és Kós Károly szavait idézve arra mutatott rá, a román nemzeti ünnep egy jó alkalom kell legyen arra is, hogy számbavegyük, mi valósult meg a modern Románia projektjéből, de főként, hogy mi teljesült a gyulafehérvári ígéretekből.

„Vajon ma Románia teljesíti-e a saját állampolgáraival, nemzeti kisebbségeivel szembeni kötelességeit? Vajon mennyit teljesített a Gyulafehérvári Határozatban foglalt ígéreteiből? Ez a nap jó alkalom arra, hogy szembenézzünk a történelmi tényekkel és helyrehozzuk a múltban elkövetett hibákat”, szögezte le Novák Csaba Zoltán hozzátéve, egyáltalán nincs összhangban a száz évvel elhangzott ígéretekkel az a mai törekvés sem, hogy politikai tőkeszerzés reményében román politikusok akadályozzák a marosvásárhelyi római katolikus iskola működését.

„Intézményes keretekre van szükség a kisebbségi jogok érvényesítésére az oktatásban, kultúra az egyházak, a helyi közigazgatás, valamint a gazdaság terén is”- mondta a szenátor.

„Respekt: ez volt a jelszavunk az államelnöki választások kampányában, de ez nem csupán választási szlogen. Mi hiszünk a békés és konstruktív együttélésben, és meggyőződésünk, hogy mindez csupán egymás értékeinek, kultúrájának, nemzeti szimbólumainak kölcsönös tisztelete révén lehetséges. (...) Mi tiszteletet ajánlunk, de tiszteletet is kérünk a többségi nemzettől” – hangsúlyozta a politikus, aki szerint, bár az erdélyi magyarok számos, politikai, kulturális és történelmi vonatkozású kérdésben is másképp vélekednek mint többségi nemzet tagjai, alapvetően mégis közös a cél: az ország javát akarjuk, egy fejlődő, demokratikus országot akarunk mindannyian – mutatott rá beszédében Novák Csaba Zoltán. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS