2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hiába perel Makkai Gergely, (egyelőre?) érvényben maradt a leváltásáról szóló döntés

2019. december 02. 20:17, utolsó frissítés: 20:17

A bíróság hétfőn első fokon visszautasította Makkai Gergely leváltott marosvásárhelyi alpolgármester azon kérését, hogy nyilvánítsák semmisnek a lemondatásáról szóló tanácsi határozatot - írja a Székelyhon portál. Az ítélet ellen a politikus felebezhet.

Makkai leváltását előbb a Szabad Emberek Pártja (POL), majd az RMDSZ is indítványozta szeptemberben, majd októberben meg is szavazta azt a képviselőtestület kétharmada.

A döntéssel Makkai nem értett egyet, azért perelt, mert szerinte szabálytalanul jártak el képviselőtársai, amikor nem nevezték meg konkrétan az okokat, amiért őt el kellene bocsátania a tisztségéről.

A képviselőtestületet Peti András ügyvéd, volt RMDSZ-es alpolgármester képviselte a bíróságon. Érdekesség, hogy őt a tanácstagok kérték fel, hiába járt volna nekik elvileg ügyvéd a városháza részéről, nem bíztak abban, hogy az megfelelően fog eljárni, tekintve, hogy Makkai Gergely és Dorin Florea polgármester viszonya az elmúlt években harmonikusnak volt mondható.

"Elmondtam, hogy mi minden törvényes előírást betartottunk. A határozattervezetet a választott képviselők 1/3-a nyújtotta be, közzétettük, hogy mindenki tanulmányozhassa, szavazáskor a tanácsosok 2/3-a szavazott igennel. A prefektúra jogászai is megvizsgálták és semmi kivetnivalót nem találtak" - nylatkozta a döntés után Peti a Székelyhonnak.

A tárgyalás a Maros Megyei Törvényszéken zajlott, Makkainak a kiközléstől számítva öt nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezést nyújtson be. A volt alpolgármester felfüggesztése ugyan érvényben maradt, de továbbra is ellátja feladatait az RMDSZ városi tanácsosaként. (szekelyhon)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS