2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ludovic Orban megváltoztatja az igazságügyi törvényeket, ha törik, ha szakad

2019. december 02. 20:26, utolsó frissítés: 20:26

Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy ha késleltetik az igazságszolgáltatási törvényt módosító törvénycsomag hatálybalépését, amelyért felelősséget tervez vállalni a kormány, akkor sürgősségi rendeletet fognak kiadni ez ügyben.

A parlament épületében nyilatkozó Orbant arról kérdezték, mit fog tenni, ha az igazságszolgáltatást érintő törvények módosításának felelősségvállalással történő elfogadása után a PSD megpróbálja késleltetni azok hatálybalépését, például úgy, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon.

A miniszterelnök azt felelte, ebben az esetben sürgősségi kormányrendeletet fognak kiadni. "Ha nem módosulnak az igazságszolgáltatásra vonatkozó említett törvénycikkelyek, az igazságszolgáltatás le fog bénulni. Ezt nem fogadhatjuk el" - magyarázta.

Ludovic Orban hétfőn, december 2-án jelentette be, hogy amennyiben a parlament nem szavazza meg a büntetés-végrehajtási kompenzációs jogorvoslat hatályon kívül helyezését célzó javaslatot, akkor ezt egy olyan jogszabálytervezetbe fogják belefoglalni, amelyért felelősséget vállal a kormány.

A miniszterelnök a PNL országos politikai bizottsági ülését követően közölte a döntést, miszerint a kormány két fontos jogalkotási kérdésben felelősséget vállal: az egyik egy igazságszolgáltatással kapcsolatos tervezetcsomag, a másik pedig a 114-es rendelet 'káros' következményeit fogja elhárítani.

Az igazságszolgáltatással kapcsolatos tervezet révén, amelyért a kabinet felelősségvállalásra készül, kitolnák többek közt a bírák és ügyészek korhatár előtti nyugdíjazására vonatkozó jogszabály hatálybalépésének terminusát, kitolnák azon jogszabály életbe lépésének határidejét, amely 2-ről 4 évre emeli a bírói szék elfoglalásához szükséges szolgálati időt, és annak a rendelkezésnek a hatályba lépését is elhalasztanák, amely értelmében kéttagúról háromtagúra növelik a bírói testületeket.

"Ezek a rendelkezések ugyanis, amennyiben nem halasztjuk el hatálybalépésüket, azzal a kockázattal járnak, hogy az egész igazságszolgáltatási rendszer működését a levegőbe röpítik" - magyarázta Orban.

"Ha a parlament nem szavazza meg a PNL indítványát, amely a büntetés-végrehajtási kompenzációs jogorvoslat hatályon kívül helyezését célozza, akkor ezt az indítványt bele fogjuk foglalni abba a törvénytervezetbe, amelyért felelősséget tervezünk vállalni" - tette hozzá a kormányfő.

Ludovic Orban szerint azért van szükség a felsorolt rendelkezések gyakorlatba ültetésének elnapolására, mert amennyiben életbe lépnének, az igazságszolgáltatási rendszerből hirtelen 'eltűnne' körülbelül 2700 bíró és ügyész. Ez pedig azt vonná maga után, hogy rengeteg pert újra kellene tárgyalni, és a személyzethiány korlátozná az állampolgárok jogát az igazságszolgáltatáshoz. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS