2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PLUS azt szeretné, ha Orban olyan vehemens lenne a választási törvénnyel is, mint az igazságügyivel

2019. december 02. 20:31, utolsó frissítés: 20:31

Az Igazság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) üdvözli a kormány azon tervét, hogy felelősséget vállal a büntetés-végrehajtási kompenzációs jogorvoslat hatályon kívül helyezéséért, és reményét fejezi ki, hogy a PNL-kormány ugyanígy fog eljárni a választási törvény módosításakor is - derül ki a párt hétfő esti közleményéből.

A dokumentum szerint egy igazságszolgáltatással kapcsolatos törvény kormányzati felelősségvállalással való elfogadása magában rejti ugyan a bizalmatlansági indítvány veszélyét, de ez voltaképpen nem tenne mást, mint "tisztázná a jelenlegi romániai politikai helyzetet".

A PLUS szerint a helyi kiskirályok illegitim uralmát tartja fenn az egyfordulós helyhatósági választási rendszer, ezért törvénymódosítással kétfordulóssá kell azt tenni. A PLUS-t 'aggodalommal tölti el', hogy a választási törvény módosítását a kormány nem említette azon jogszabályok között, amelyekért felelősséget tervez vállalni - olvasható a közleményben.

Eszerint a PLUS szakértői a kormány rendelkezésére bocsátanak egy törvénytervezetet, amely előírja a kétfordulós választás bevezetését a polgármesterek és megyeitanács-elnökök esetében, valamint a diaszpóra parlamenti képviselői számának 6-ról 15-re emelését. A PLUS közleménye felidézi, hogy a kétfordulós helyhatósági választások bevezetése volt a kormány egyik ígérete a beiktatása előtti tárgyalások során.

A párt ugyanakkor továbbra is felszámoltatná az igazságszolgáltatásban történt bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztályt, amely szerintük a nyomásgyakorlás eszköze lehet a bírákkal és ügyészekkel szemben.

Ezért azt is kérik, hogy a kormány az igazságszolgáltatásban történt bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály felszámolását is iktassa be abba a törvénytervezetbe, amelyért felelősséget készül vállalni. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS