2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hiába hallgat Csomortányi a karlendítéséről, megbírságolta őt a diszkriminációellenes tanács

2019. december 03. 15:12, utolsó frissítés: 17:50

5000 lejbe került Csomortányi "Karlendítő" Istvánnak a karlendítése, az Országos Diszkriminációellenes Tanács legalábbis ennyire büntette meg az Erdélyi Magyar Néppárt vitatott körülmények között hatalmat szerzett pártelnökét.

A tanácshoz a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) fordult, miután Csomortányi nemcsak tagadta, hogy a náci kép eredeti lett volna (mi több cikkben is bebizonyítottuk, hogy igen), hanem nem is volt hajlandó elhatárolódni a gesztustól és bocsánatot kérni miatta.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke azt nyilatkozta a g4mediának, hogy: "Egyhangú döntés volt. A gesztus megsértett egy nemzeti kisebbséget és a náci rezsim áldozatainak emlékét. 5000 lej bírsággal sújtottuk a pártelnököt, és köteleztük arra, hogy a döntést 30 napig magyarul és románul is közzétegye az EMNP honlapján" - mondta el Asztalos.

Frunda Csenge, a MIÉRT jogi ügyekért felelős alelnöke megkeresésünkre elmondta, nem tudnak örülni a döntésnek, hiszen ez tulajdonképpen egy olyan döntés, amely nem kellett volna megtörténjen, hiszen azt igazolja, hogy egy magyar ember más kisebbséghez tartozó embereket diszkriminál. "A döntés igazolja az álláspontunkat, viszont sajnálatos, hogy ehhez ilyen lépéshez kellett folyamodnunk" - nyilatkozta.

Frunda szerint Csomortányinak kötelessége lenne most bocsánatot kérnie, és egy normális lépés az lenne, hogy lemondjon mindenféle tisztségéről az Erdélyi Magyar Néppártban.

Arra a kérdésre, hogy miért pont a MIÉRT kellett lépjen ebben a kérdésben, a fiatal jogász elmondta, hogy ez azt is jelzi, hogy az általa képviselt generáció már nem úgy gondolkodik ezekről a dolgokról, mint mások. "Nekünk fontos az, hogyha mi egy adott nemzeti kisebbséghez tartozunk, akkor tisztelettel forduljunk más kisebbségek és a többség felé. Mi felhívtuk a figyelmet, hogy Csomortányi gesztusa nem helyes, és ezzel a XX. század legfeketébb epizódját tagadja meg, amely a mi nagyszüleink életét maximálisan befolyásolta" - fejtette ki.

A döntést Csomortányi "Karlendítő" még megtámadhatja a bíróságon. Emlékeztetünk, hogy portálunk azóta és addig fogja a Karlendítő melléknevet az EMNP-elnök nevéhez illeszteni, amíg nyilvánosan bocsánatot nem kér a gesztusa miatt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS