2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Monica Anisie: szólok a kollégáknak, ne magoltassanak többé a diákokkal

2019. december 03. 18:10, utolsó frissítés: 18:11

Miután az utóbbi évek legrosszabb PISA-teszteredményeit produkálta Románia, Monica Anisie oktatási miniszter sajtótájékoztató keretében többek között arról beszélt: meg kellene fontolni egy szövegolvasási óra bevezetését, amelynek keretében a diákok szövegekkel ismerkednek, hogy a szövegértési és -értelmezési készségük fejlődhessen.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által rendszeresen végzett PISA-felmérésből kiderül, 2018-ban mindhárom vizsgált területen, tehát olvasás/szövegértés, matematika és természettudomány terén is csökkentek a diákok pontszámai. A funkcionális analfabetizmus mértéke átlagosan 44 százalékos volt, ami növekedést jelent a 2015-ös eredményekhez képest.

"Fontos, hogy megérts és interpretálj, mert ha tudod, hogyan olvass el egy szöveget úgy, ahogy kell, akkor egy matematikai problémát is meg tudsz oldani, például" - jelentette ki Anisie.

A miniszter romántanárként úgy véli, az irodalmi szövegek kommentárjainak bemagoltatása nem megfelelő módszer, ő maga tanárként mindig azt szerette volna, hogy diákjai kritikai gondolkodását fejlessze, hogy ők maguk írják meg a kommentárokat a tanult szövegekhez. Miniszteri minőségében is ugyanezt gondolja, ezért fel fogja kérni a kollégáit, hogy többé ne kérjenek diákjaiktól bemagolt kommentárokat.

A romántanárok azt válaszolják erre, hogy muszáj az érettségire vagy a kisérettségire megtanulni bizonyos kommentárokat - ez nem így van, a kisérettségire pont hogy egy akkor először látott szöveg kapcsán kell fogalmazást írniuk - mondta a miniszter. A tanár feladata az, hogy kifejlessze a diákokban azt a készséget, hogy egy ismeretlen szövegről is alkosson véleményt, azaz kifejlődjön benne a szövegértési és -értelmezési kompetencia - mutatott rá. (agerpres/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS