2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mennyi lesz az adó Sepsiszentgyörgyön?

2019. december 03. 21:27, utolsó frissítés: 21:27

Antal Árpád-András polgármester sajtótájékoztató keretében ismertette a természetes személyek által Sepsiszentgyörgyön befizetett adókkal kapcsolatos információkat. A sajtótájékoztatóra a november 29-én elfogadott tanácshatározat kapcsán került sor, amely a 2020-ra szóló adókat szabályozza.

Sepsiszentgyörgy polgármestere fontosnak tartotta konkrét számokon és példákon keresztül szemléltetni, hogy egy sepsiszentgyörgyi adófizető polgár egy évben mennyi adót fizet, illetve azt is, hogy az önkormányzat mit biztosít mindezért a polgárok számára.

Egy olyan család esetét véve példának, aki egy 1600 köbcenti alatti autóval (amelyek a városba bejegyzett autók közel kétharmadát teszik ki) és egy B övezetben található kétszobás tömbházlakással rendelkezik, 2020-ban éves szinten összesen 177 lej adót fog fizetni az önkormányzatnak.

Ha nem vesszük számításba az infláció 4,6%-os növekedésének értékét, akkor az idei évhez képest csupán 11 lejjel növekedik jövőre egy család éves adója. A kisautók esetében az adó 70 lejről 84 lejre növekedik, tehát éves szinten 14 lejes adónövekedésről beszélünk. A lakások esetében Sepiszentyörgyön a törvény által megengedett legalacsonyabb értéken van a polgárok adója.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata éves szinten 435 lejnyi adót vethetne ki egy olyan családra, amelynek van egy 1600 köbcenti alatti autója, és egy 2 szobás, B zónában található tömbházlakása, ezzel szemben 2020-ban a család 177 lejt fog fizetni.

Mivel a városlakók részéről több olyan visszajelzés is érkezett, hogy Sepsiszentgyörgyön magasabbak az adók, mint más városokban, Antal Árpád polgármester három közeli város számadatait hasonlította össze a Sepsiszentgyörgyével, megállapítva, hogy a természetes személyek 2020-ra kivetett ingatlanadója Kézdivásárhelyen, Csíkszeredában és Brassóban is magasabb. Brassóban és Csíkszeredában 25 százalékkal magasabb a természetes személyek ingatlanadója, Kézdivásárhelyen pedig 16 százalékkal.

2018-ban a sepsiszentgyörgyi polgárok által közvetlenül az önkormányzatnak befizetett helyi adók (épület, telek, autó) értéke a helyi összköltségvetés csupán 5,71 százalékát tette ki, ettől a 100 százalékig még nagyon sok van – világított rá a polgármester. A helyi költségvetés többi részét a személyi jövedelemadó teszi ki, illetve az, hogy egy polgármesteri hivatal mennyit pályázik, mennyit lobbizik, és így tovább.

Egy sepsiszentgyörgyi család átlag havi 15 lejes adót fizet. Sepsiszentgyörgy önkormányzata a helyi költségvetésből a lakók számára biztosítja az oktatást: bölcsődék, óvodák, iskolák és egyetemek működését. Továbbá az önkormányzat jelentős szerepet vállal a sportélet fejlesztésében, a kulturális szolgáltatások biztosítában, ugyanis a hét városi kulturális intézmény fenntartása is az ő feladata.

A várostakarítás is egy olyan szolgáltatás, amelyet az önkormányzat fedez, a polgárok a Tegának a szemtelhordásért fizetnek. Mindezek mellett minden évben pályázatokat hirdet meg a polgármesteri hivatal, szociális szolgáltatásokat nyújt, egyházakat, vállalkozásokat támogat, illetve az infrastruktúra fejlesztésével is foglalkozik.

Azok a sepsiszentgyörgyi adófizetők, akiknek nincs elmaradásuk a helyi adók és illetékek befizetésében, és 2020. március 31-ig kifizetik az egész évi épület, terület és- vagy a szállítóeszközök utáni adójukat, 9 százalékos kedvezményben részesülnek. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS