2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem szüntették meg a medvék szigorúan védett státusát, de karácsonyig kifizetik a medvekárokat

2019. december 04. 17:04, utolsó frissítés: 17:04

Az idei költségvetés kiegészítésekor az RMDSZ azt kérte az új kormánytól, hogy külön pénzalapot különítsen el a több éve ki nem fizetett medvekárok rendezésére. Szerdán több mint kétmillió lejt utalt át a gazdáknak a medvekárok kifizetése céljából a környezetvédelmi tárca abból a 3 millió lejes alapból, amelyet a szövetség kérésére jóváhagyott az idei költségvetés kiegészítésekor a kormány, írja a Transindexhez eljuttatott közleményében az RMDSZ.

Az összegeket közvetlen módon utalja a szaktárca az érintetteknek. December 24-ig vállalta a kormány ennek a problémának a megoldását.

Bevezették a megelőző kilövési kvóta kibocsátását a szakbizottságokban

Szerdán a szakbizottsági ülésen a medvék kilövési kvótáját szabályzó törvénytervezetbe beemelték azt az előírást, amely szerint a környezetvédelmi minisztérium köteles lesz visszatérni a 2016 előtti megelőző kilövési kvóta kibocsátásának procedúrájához. Továbbá a szaktárcának minden év május 15-ig el kell fogadnia a következő vadászidényre a megelőző kilövési kvótákat. Az előírás szintén az RMDSZ javaslatára került be a törvénytervezetbe.

A szakbizottsági ülésen nem fogadták el az RMDSZ-nek azt a javaslatát, amely megszüntette volna a medvék szigorúan védett státusát, a Szövetség képviselői a plénumban is fenntartják ezt a módosító javaslatot. (közlemény/hírszerk.)

Nyitókép: marylandzoo.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS