2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia számára rendkívül fontos, hogy az ország csatlakozzék a Visa Vaiwer-programhoz

2019. december 14. 19:05, utolsó frissítés: 19:05

Románia számára rendkívül fontos, hogy az ország csatlakozzék a Visa Vaiwer-programhoz – közölte szombaton az új amerikai nagykövettel a román külügyminiszter. Bogdan Aurescu szombaton hivatalában fogadta Adrian Zuckermant, az Amerikai Egyesült Államok (USA) új bukaresti nagykövetét, aki bemutatta megbízólevelének másolatát – tájékoztat a külügyminisztérium.

Bogdan Aurescu melegen üdvözölte az Egyesült Államok nagykövetét és elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok megszakítás nélkül nagyköveti szinten tart fenn diplomáciai képviseletet Bukarestben.

A miniszter biztosította a nagykövetet a román külügyminisztérium támogatásáról és sok sikert kívánt megbízatása teljesítésében.

Aurescu felidézte a két államfő, Klaus Johannis és Donald Trump közötti rendkívül jó viszonyt, illetve a két ország között létrejött stratégiai partneri szerződés pozitív hozadékait. Emlékeztetett: 2020-ban 140 éve lesz, hogy a két ország felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot.

A két fél eszmét cserélt a regionális biztonsági összefüggésekről. Bogdan Aurescu hangsúlyozta, hogy Románia továbbra is az USA megbízható szövetségese, amely érintett és proaktív a fekete-tengeri térségben, és kiemelte az amerikai katonai jelenlét megerősítésének szükségességét Románia területén.

A külügyminiszter kifejtette: Románia számára rendkívül fontos, hogy az ország csatlakozzék a Visa Vaiwer-programhoz.

A sajtóközlemény szerint Adrian Zuckerman kifejezésre juttatta elkötelezettségét a stratégiai partnerség erőteljes fejlesztése mellett, és azt mondta: „Románia nem találhat jobb barátot, mint az Egyesült Államok”.

Végül, de nem utolsósorban, az amerikai diplomata rámutatott arra a figyelemre méltó átalakulására, amelyen átment az 1989-es forradalom óta eltelt 30 évben Románia, amely az Egyesült Államok egyik legerősebb szövetségesévé vált, a NATO és az Európai Unió tagja lett, erős demokráciával, amely tiszteletben tartja a jogállamiság és a piacgazdaság alapelveit – írja a dokumentum.

Adrian Zuckerman kinevezését november 20-án erősítette meg az amerikai felsőház.

Adrian Zuckerman szakmáját tekintve ügyvéd. 10 éves volt, amikor Romániából az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, folyékonyan beszél románul.

Első egyetemi diplomáját a Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) szerezte, majd a New York Law School jogi karát is elvégezte. 1984 óta tagja a New York-i ügyvédi kamarának.

Partner volt a Seyfarth Shaw LLP nemzetközi jogi tanácsadó cégben. Korábban az Epstein Becker & Green New York ingatlan- és vállalati ügyekért felelős alelnöke volt, azt megelőzően pedig a Lowenstein Sandler ügyvédi iroda ingatlanügyekért felelős elnökeként tevékenykedett. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS