2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cozmin Gușă: Tőkés nem forradalmi hős, hanem a magyar titkosszolgálat embere volt

2019. december 17. 12:22, utolsó frissítés: 12:22

Cozmin Gușă közéleti szereplő 1989-es forradalmi gondolatait az Evenimentul Zilei idézi, ahol külön kiemelik a Tőkés László személyéről kapcsolatos meglátásait is.

Annak ellenére, hogy Tőkést a temesvári események egyik kulcsfigurájának tekinti, Gușă állítása szerint Tőkés nem hős, hanem a magyar titkosszolgálat egyik befolyásos alakja volt, akinek igen nagy szerep jutott az 1989-es decemberi történéseknél. Ceauşescunak mennie kellett, de még fontosabb volt az, hogy Erdély egy ideig megszerezze függetlenségét majd újra Magyarországhoz csatlakozzon – mondta.

Külön kiemelte Dan Andronic hétfői publikációját, amely szerinte haladéktalanul fényt vet a református lelkész egykori ügynöki szerepére, akinek elsődleges küldetése nem a diktatúra ledöntése volt, hanem hogy Erdélyt elszakítsa Romániától.

“Nagyon zavart engem, hogy eddig egyetlen román tisztségviselőnek sem volt mersze erről beszélni. Csalódott voltam, mert Johannis újraválasztása egy olyan reményt sugallhatott egyeseknek, akik úgy vélik, hogy Románia „szögletes” állam lehet a Balkán ezen részén – fejezte be gondolatait Gușă.(evz.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS