2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Semmit nem mutattak ki a mérőműszerek az aradi iskola levegőjében

2020. január 14. 11:22, utolsó frissítés: 11:22

Semmit nem mutattak ki a mérőműszerek az aradi Adam Müller-Guttenbrunn iskola osztálytermeinek levegőjében, miután hétfőn több gyerek mérgezésgyanús tünetekkel került kórházba - közölte kedd reggel az Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU).

A szakemberek a levegő összetételét vizsgálták, majd mintát vettek a padokról és más tárgyakról, amiket laborban elemeznek ki.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint összesen negyven tanuló került kórházba arcukon kiütésekkel, hányingerrel, tizennégyet közülük beutaltak. A tünetek azt követően jelentkeztek, hogy pénteken kártevőirtást tartottak az osztályokban.

„Nem természetes, hogy alig két hónappal a temesvári tragikus események után, ilyen dolog még egyszer megismétlődjön. (...) Kirendeltem a minisztérium és az állami egészségügyi felügyelet ellenőrző csoportját, hogy megnézzék, miként ellenőrizték a korábbi rendelkezés értelmében azokat a cégeket, amelyek biocidokkal (olyan kémiai anyagokkal vagy mikroorganizmusokkal, amelyeket kártevő élőlények ellen használnak, és azokat elpusztítják, elriasztják, vagy a károkozást bármely más módon akadályozzák) dolgoznak. Drasztikus intézkedések lesznek, és azok, akik a közegészségügyet veszélyeztetik, fizetni fognak, még akkor is, ha radikálisan meg kell változtatnunk a jogszabályokat” - idézi a minisztérium közleménye Victor Costache egészségügyi miniszter hétfő esti nyilatkozatát.

Az Arad Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) járványtanászokból álló csoportja a gyerekek tüneteit vizsgálja.

A DSP és a rendőrség keresi azt a céget, amely a fertőtlenítést, valamint a rovar- és kártevőirtást (DDD) végezte az iskolában.

Gheorghe Stoian Arad megyei prefektus bejelentette: kedden nem lesz oktatás az érintett iskolában. (agerpres)

Nyitókép: Pressalert.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS