2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Goțiu: nem a bogarak, hanem a védett területek rossz menedzsmentje miatt nem épül autópálya

2020. január 14. 22:15, utolsó frissítés: 22:20

Aljas manipulációnak nevezte egy Facebook-bejegyzésben Mihai Goțiu a PSD volt közlekedési miniszterének kijelentéseit, miszerint az Európai Unió védett fajok miatt akadályozza a Nagyszeben-Pitești autópálya építését. Az USR szenátora szerint nem a bogarak, a denevérek vagy a medvék miatt nem halad a beruházás, hanem azért, mert a védett területek menedzsment tervei vagy nem készültek el vagy nem felelnek meg az elvárásoknak.

Amint arról beszámoltunk, Răzvan Cuc, a szociáldemokraták volt tárcavezetője pár napja arról írt, hogy az unió egyes védett fajok, például a gyászcincér jelenléte miatt függesztette fel a finanszírozást. Állítása szerint az előző kormány 2018-ban megszerezte a beruházáshoz szükséges környezetvédelmi engedélyt, az építkezés mostani „blokkolása” pedig a jelenlegi kormány inkompetenciájának következménye.

Goțiu szerint azonban nem erről van szó, hiszen az EU akarja ezt az autópályát, és finanszírozni is hajlandó lenne, azonban elvárja a természetvédelmi direktívák betartását is. Az URS szenátora kifejtette: a védett területek esetén kötelező menedzsment tervekkel kapcsolatos problémák forrása az inkompetencia és a korrupció.Egyes területeknél ezek el sem készültek, az elkészült tervek pedig sok esetben nem megfelelőek. Úgy véli, ez egyrészt a készítőik és a tervek jóváhagyóinak a szakmai felkészületlenségéről árulkodik, valamint arról, hogy a környezeti hatástanulmányokat végző cégek azt írják le a dokumentumokban, amit a megrendelő akar.

Hangsúlyozta ugyanakkor: a menedzsment tervek körüli gondok fő forrása az, hogy a szabályzatokat oly módon alkották meg, hogy ezek ne akadályozzák a befolyásos politikusok körül csoportosuló gazdasági szereplők érdekeit. Azaz hogy ne állhassanak a tervezett beruházásaik útjába, még abban az esetben sem, ha ezek megvalósítása során védendő természeti értékeket veszélyeztetnek. (hírszerk.)

Fotó: Mihai Goțiu. Forrás: Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS