2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dorin Florea megfellebbezi a tízezer lejes büntetését

2020. január 22. 17:52, utolsó frissítés: 17:52

Dorin Florea szerint az, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) ilyen rövid idő alatt döntött a megbírságolásáról, azt bizonyítja, hogy nem cél az általa felvetett probléma megoldása, csak el akarják hallgattatni.

A marosvásárhelyi polgármester Facebook-bejegyzésben reagált a CNCD szerdai döntésére, amely szerint tízezer lejes büntetést rónak ki rá a romákkal és gyermekvállalással kapcsolatos kijelentése miatt.

"A gyorsaság, amellyel kirótták a büntetést, azt igazolja, hogy nem cél a probléma megoldása, egyszerűen így akarnak elhallgattatni, amikor kimondasz egy igazságot. Romániában sokszor bűntettnek minősül az igazság kimondása. Megfellebbezem az intézkedést, mert nem tartom jogosnak, mint ahogyan az a nagyszámú állampolgár sem, akik támogattak" - fogalmaz bejegyzésében Florea.

A CNCD szerdai döntése értelmében az elöljáró nyilatkozata sérti egy bizonyos társadalmi osztályhoz és etnikai kisebbséghez tartozó állampolgárok méltóságát, túllép a véleményszabadság határain és gyűlöletet szít, ezért 10 ezer lejes büntetést róttak ki rá. A döntést egyöntetűen hozta meg a testület.

A tanács közleménye leszögezi, a szociális ellátórendszerről, gyermekvédelemről lehet és kell vitázni, ezek a viták azonban nem fajulhatnak gyűlöletkeltő politikai üzenetekké.

"Felfoghatatlan, hogy egy demokratikus országban a hatóságok jóváhagyásához kössék a gyermekvállalást" - fogalmaz a CNCD, hozzátéve ugyanakkor, hogy egyetlen európai országban sem büntetik a sokgyerekes rászoruló családokat a gyermeknevelési pótlék megvonásával.

"Komolyan mérlegelni kell, hogy miként lehetne javítani a jelenlegi helyzeten, a Dorin Florea részéről elhangzotthoz hasonló kijelentések azonban semmiképpen nem járulnak hozzá az előrelépést célzó konstruktív vitához, csak gyűlöletet, diszkriminációt és ellenségeskedést szítanak és terjesztenek" - áll még a közleményben.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS