2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dorin Florea lemondását kéri a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa

2020. január 23. 09:37, utolsó frissítés: 09:37

Az RMDSZ és a Pro-Europa Roma Párt kezdeményezésére közös nyilatkozatban ítélik el a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának (CMN) tagjai Dorin Floreát rasszista kijelentései miatt. A közös nyilatkozat megállapítja, hogy Marosvásárhely polgármestere diszkriminál, gyűlöletet kelt, valamint megszegi az Alkotmány több előírását is.

„Határozott meggyőződésünk, hogy senkinek sem áll jogában szabályozni a gyermekvállalást, Marosvásárhely polgármesterének kijelentései Ceaușescu Romániáját idézik, amelyben az állam megmondhatta, hogy ki szülhet és ki nem. Aki ilyet állít, annak nincs helye egy demokráciában, nincs helye semmilyen közfunkcióban. Mindannyian egyetértünk abban, hogy Dorin Floreának mihamarabb bocsánatot kell kérnie a roma közösség tagjaitól, és haladéktalanul távoznia kell a közéletből, Marosvásárhely éléről” – áll a nyilatkozatban.

Mint azt korábban írtuk az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) tízezer lejre bírságolta meg Dorin Floreát, aki ellen a gyerekvállalással kapcsolatos kijelentései miatt indult eljárás a CNCD-nél.

A CNCD vezetőtanácsa egyhangúlag elfogadta, hogy a marosvásárhelyi polgármester kijelentései gyűlöletkelőek voltak, és túllépnek a véleményszabadság határain, valamint sértik egy bizonyos társadalmi csoport polgárainak méltóságát. A polgármester ugyanis azzal vádolta a roma kisebbséghez tartozókat, hogy azok csupán a szociális segélyek megszerzése érdekében, felelőtlenül vállalnak sok gyereket, de nem gondoskodnak a nevelésükről.

Dorin Florea szerint az, hogy a CNCD ilyen rövid idő alatt döntött a megbírságolásáról, azt bizonyítja, hogy nem cél az általa felvetett probléma megoldása, csak el akarják hallgattatni.
(Közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS