2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PMP kiakadt, hogy anyanyelven is lehet majd felvételizni az egyetemekre, pedig elvileg még ők is megszavazták

2020. február 13. 14:30, utolsó frissítés: 15:12

A Népi Mozgalom Párt (PMP) megtámadja az alkotmánybíróságon az oktatási törvénynek az RMDSZ kezdeményezésére elfogadott módosításait, amennyiben Klaus Johannis államfő kihirdeti ezeket - nyilatkozta csütörtökön az alakulat ügyvezető elnöke, Marius Paşcan képviselő. A módosítások egyik kezdeményezője, Novák Csaba Zoltán szenátor furcsállja ezt, mivel - mint állítja - a PMP szenátorai is megszavazták a tervezetet.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Paşcan kiemelte, ha Johannis elnök kihirdeti a szenátus által hétfőn döntő házként elfogadott törvénycsomagot, alakulata alkotmányossági kifogást emel majd ellene.

A PMP-s politikus többek között azt a módosítást kifogásolja, amely kötelezné az egyetemeket, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén is megszervezzék a felvételi vizsgákat, akkor is, ha a jelentkező román tannyelvű szakra felvételizik. "E szerint a vizsgáztató tanárnak ismernie kell a kisebbségek nyelvét, és a tételeket is a kisebbségek nyelvén kell megfogalmazni, akkor is, ha az adott egyetemen nincs magyar tannyelvű szak. Ez nagymértékben sérti az egyetemi autonómia elvét" - véli Paşcan.

A képviselő hozzátette, az egyik elfogadott módosító javaslat szerint magyar tannyelvű osztályokat kizárólag "a nemzeti kisebbséget a Románia Parlamentjében képviselő szervezet", azaz az RMDSZ jóváhagyásával lehet létrehozni vagy megszüntetni. "Vagyis az RMDSZ egyenrangú lenne az oktatási minisztériummal" - mondta.

A PMP-s törvényhozó szerint a jogszabály amellett, hogy sérti az egyetemi autonómia elvét, diszkriminatív és alkotmányellenes, célja "egy másik nyelv hivatalossá tétele". Paşcan úgy véli a törvény egy "újabb szeparatista etnikai támadás Románia mint szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam ellen".

Novák Csaba Zoltán
szenátor erre reagálva rámutatott, a PMP döntése, hogy megtámadja-e vagy sem a törvénycsomagot az alkotmánybíróságon, de furcsának tartja Paşcan kijelentéseit, mivel PMP-s kollégái közül is többen megszavazták a jogszabályt.

"A törvényt 73 támogató vokssal és 35 tartózkodás mellett fogadta el a szenátus, egyetlen kolléga sem szavazott ellene. Ahelyett, hogy javaslatokkal jönnének, ilyen provokációval állnak elő" - fogalmazott Novák, aki szerint pusztán politikai megfontolások húzódnak e hozzáállás hátterében.

Az egyetemi felvételit érintő módosítás kapcsán az RMDSZ szenátora kiemelte, ennek lényege, hogy az addig tanulmányaikat anyanyelvükön folytató kisebbségi diákok ugyanolyan esélyekkel induljanak a felvételi vizsgán, mint román társaik. Novák hozzátette, tudomása szerint a Bukaresti Műegyetem jelenleg is lehetőséget biztosít az anyanyelven zajló felvételire. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS