2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét előröl kezdődhet Borbolyék pere

2020. február 21. 10:19, utolsó frissítés: 10:19

Ismét újabb - és ezzel már a hatodik - bíróra bízták Borboly Csaba és tizenkét másik személy elleni büntetőper tárgyalásának vezetését - számolt be a hírről a Székelyhon. A portál állítása szerint ez valószínűleg előreláthatóan azzal jár, hogy a hetedik éve tartó per bizonyítási eljárását megint elölről kell kezdeni.

Mivel a Borbolyék tárgyalását korábban vezető bíró gyereknevelési szabadságra ment, és a Hargita Megyei Törvényszéken nem volt olyan illetékes, aki átvehetné az ügyet, a Marosvásárhelyi Ítélőtábla a Gyergyószentmiklósi Bíróság egyik bíráját bízta meg a feladattal.

Borboly Csaba ügyvédje azt kérte a bírótól, hogy hogy mutassa be a korrupciós ügyekre való szakosítására vonatkozó határozatot, mivel ezzel kapcsolatban korábban kétség merült fel. A bíró elfogadta Sergiu Bogdan kérését.

A portál kérdéseire válaszolva a megyei tanácselnök ügyvédje elmondta: két hónapja egy másik ügyben egy bírói testületről - amelynek ez a bíró is tagja volt - kiderült, hogy nem volt korrupciós ügyekre szakosodva.

Az ügyvéd azt is kifejtette, hogy mivel a joggyakorlat szerint ha egy per folyamatban levő tárgyalását új bíró veszi át, elölről kell kezdeni a bizonyítási eljárást, a vádlottak és tanúk meghallgatását, várhatóan most is ez ez fog történni.

Borboly Csabát 2013-ban az DNA közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel, magánokirat-hamisításra való többrendbeli felbujtással, hamisított közokirat felhasználására való felbujtással, közokirat-hamisítással, illetve rágalmazó feljelentéssel vádolta meg. A Hargita Megyei Tanács elnöke mellett még 12 vádlottat vontak be az ügybe. A per kezdete óta a mostani a hatodik bíró, és ez lenne a negyedik újrakezdés. (Székelyhon/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS